Pritisnite enter da počnete pretragu.

Na Antarktiku pronađeni tragovi drevne prašume

Naučnici su otkrili tragove četinara i paprati na dubini do 30 metara ispod morskog dna u blizini zapadnog Antarktika – ostatke prašume stare 90 miliona godina.

Prašume umerenih područja rasle su tamo u periodu Krede u vreme dinosaurusa, objavio je nemački Institut Alfred-Wegener Institut (AWI).

Bili smo vrlo iznenađeni tim otkrićem“, rekao je voditelj istraživanja i geolog s AWI-ja Johan Klages.

Prema rezultatima istraživanja, koje je objavljeno u časopisu Nature, prosečna godišnja temperatura na Južnom polu bila oko 12 stepeni Celzijusa u to doba.

To potvrđuje da na Antarktiku nije bilo leda. Znali smo da je razdoblje Krede bilo jedno od najtoplijih, ali do sada nismo imali dokaza iz područja u blizini Južnog pola“, kaže Klages.

Tokom ekspedicije u 2017. geolozi su iskopali uzorke sedimenata na obalnom području zapadnog Antarktika. Kompjuterizovana tomografija pokazala je gust korenski sastav.

Naučnici su uspeli da identifikuju stanične strukture drva, polen i pore vaskularnih biljaka te tragove cvetnih vrsta.

Naučnike je ispočetka zbunila činjenica da su na tom području, na kojem polarna noć traje četiri meseca, mogle da rastu prašume.

Analize su kasnije pokazale da je koncentracija ugljen-dioksida u atmosferi bila mnogo viša nego što se ranije pretpostavljalo.

Studija pokazuje visoki potencijal ugljen-dioksida kao izvora energije i rashladne kapacitete današnjih ledenih ploča“, kaže Klages, prenosi N1 Info.

Razloge zbog kojih se klima kasnije ohladila naučnici još pokušavaju da otkriju.

Pročitajte i: Antarktik se topi, izmereno preko 20 stepeni

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *