Pritisnite enter da počnete pretragu.

Motovun film festival počeo u znaku Dušana Makavejeva

Odavanjem počasti nedavno preminulom reditelju Dušanu Makavejevu, na prepunom motovunskom trgu 23. jula otvoren je 22. Motovun Film Festival.

U čast Makavejeva, jedna festivalska dvorana od sada će nositi ime “Kino Mak”. Uz to, glumica Ivana Gulinizvela je izvela strastveni monolog o seksualnim slobodama iz njegovog dugo zabranjenog filma “W.R. – Misterije organizma”, kojeg je originalno izvodila Milena Dravić.

– U Motovunu se i ove godine brani neotuđivo pravo umetnika da se izrazi, jer umetnost možda i nije večna, ali cenzura sigurno jeste – kazao je direktor festivala Igor Mirković.

Otvaranju je prisustvovao i ovogodišnji počasni gost festivala, američki reditelj Endrju Bujalski, inače nekadašnji student Dušana Makavejeva, te otac mumblecorea, filmskog podžanra koji je on utemeljio.

Prvi film na programu bila je slovenačka egzistencijalna komedija Urše Menart “Neću da budem luzerka”, priča o devojci na prekretnici između emigriranja i ostanka, koji je pre toga prikazan na Palićkom filmskom festivalu. Zatim je prikazan makedonski “Bog postoji, ime mu je Petrunija”, rediteljke Teone Strugar Mitevske koji je upravo nagrađen na Pulskom festivalu u kategoriji manjinske koprodukcije.

U ovogodišnjem programu će biti prikazano 136 filmova, a snimatelju Živku Zalaru će biti dodeljena nagrada za pola veka rada u filmskoj umetnosti.

Prvo festivalsko veče 22. MFF-a završeno je koncertom pank-rok benda Brkovi, a muzički program biće nastavljen 24. jula koncertom Svemirka.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *