Pritisnite enter da počnete pretragu.

Klimatski aktivisti zauzeli crveni tepih na filmskom festivalu u Veneciji

Nekoliko stotina demonstranata preuzelo je danas crveni tepih na Venecijanskom filmskom festivalu, zahtevajući da se preduzme akcija u borbi protiv klimatskih promena i da se zabrani ulazak kruzerima u taj grad.

Oko 300 demonstranata u belim zaštitnim odelima selo je na crveni tepih na kojem su se proteklih dana slikale holivudske zvezde kao što su Bred Pit, Skarlet Johanson i Joakin Feniks. Okruženi policijom, klimatski aktivisti su uzvikivali slogane i nosili transparente sa natpisima: „Naša kuća gori” i „Ne kruzerima”, javlja Rojters, a prenosi Tanjug.

„Želimo da se obrati pažnja na krizu u vezi sa klimatskim promenama, jer mislimo da je to najvažnija stvar na svetu u ovom trenutku”, rekla je Kjara Burati, članica venecijanskog Komiteta protiv kruzera.

Klimatski aktivisti, među kojima su pripadnici italijanskih i inostranih grupa, učestvuju u petodnevnom venecijanskom Klimatskom kampu.

Demonstranti su dobrovoljno napustili crveni tepih “kako bi izbegli bilo kakav sukob s policijom”, iako kažu da su razočarani nedostatkom odgovora sa Bijenala i podrške kojoj su se nadali, piše italijanska novinska agencija ANSA.

Klimatski aktivisti su ušli zajedno, bez većeg otpora obezbeđenja i pored rigoroznosti i provere na ulazima koje inače važe, kada pregledaju tašne, džepove i akreditacije.

“Ušli smo pre šest, masovno i nismo našli nikakav otpor”, rekao je učesnik koji je sprecijalno ovim povodom došao iz Napulja. Pored Italijana, bilo je aktivista iz čitave Evrope.

Protest je usledio uoči ceremonije zatvaranja, kojoj je pristutvovala i zvezda Rolingstonsa, Mik Džeger, piše BBC.

Vidi i: Zašto se požari u Amazoniji tiču svih nas

Venecija i njena laguna nalaze se na listi UNESKOVE svetske baštine, a različite grupe već dugo zahtevaju da se kruzerima zabrani pristup.

Italijanska vlada nedavno je najavila da će veliki brodovi za krstarenje biti zabranjeni u istorijskom delu centra grada.

Festival koji se održao na ostrvu Lido svečano je zatvoren sinoć.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

1 thought on “Klimatski aktivisti zauzeli crveni tepih na filmskom festivalu u Veneciji”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *