Pritisnite enter da počnete pretragu.

Vlade Divac održao moćan govor povodom prijema u Kuću slavnih

Veliki as naše košarke Vlade Divac i zvanično je postao član „Kuće slavnih“ u Springfildu.

Divca je u „Kuću slavnih“ na svečanoj ceremoniji simbolično uveo legendarni Džeri Vest, koji ga je 1989. godine doveo u Lejkerse iz Partizana. Vlade Divac je bio jedan od prvih Evropljana u NBA ligi.

Divac je jedan od samo sedam NBA igrača koji su u istoriji najjače lige na svetu karijeru završili sa više od 13.000 poena, 9.000 skokova, 3.000 asistencija i 1.500 blokada, piše KSS.

“Za mene je košarka uvek bila ljubav. Dobra je stvar što pored sebe imam prijatelja i agenta Marka Flečera, koji mi je omogućio da usput zaradim i neki novac. Verujem da ljubav daje priliku ljudima da se povezuju i inspirišu druge. Ljubav daje snagu da se nemoguće stvari učine mogućim. Kao i u životu, kada igrate košarku, morate dati, da biste dobili zauzvrat”, rekao je Vlade Divac na samom početku, a potom nastavio:

“Na terenu nije stvar samo upravljanja loptom. U pitanju je ulaganje fizičke i mentalne snage, posvećenosti, poverenja u prijatelje. Košarka je sušta suprotnost sebičnosti. Košarka je davanje i deljenje. Kao i u životu, da biste bili najbolji u košarci morate prevazići sve limite svog postojanja. Morate ostaviti ja po strani i postati mi. Takmičenje je uvek ogledalo vaših snaga i slabosti. Ne postoje juče i sutra. Morate biti najbolji danas i samo to se računa. Bez jakih takmičenja i poraza, ne možete postati šampioni. Hvala viziji Džerija Vesta. Ja sam jedan od prvih internacionalnih igrača koji je draftovan i koji je zaigrao u NBA ligi. On je preuzeo rizik i probao nešto novo i tako je omogućio da se ostvare moji snovi.

Vlade Divac
Vlade Divac bio je zvezda tima Los Angeles Lakers / Foto: Profimedia, AFP

Dugujem svoju duboku zahvalnosti ljudima koji su mi pomogli da danas stojim ovde pred vama. Mojim trenerima iz Jugoslavije – Nikola Opačić, Kimi Bogojević, Dule Vujošević, Krešo Ćosić, Kari Pešić, Duda Ivković Mojim saigračima sa kojima sam igrao u Evropi, neki od njih su tu sada. Dino Rađa, Dobraš, Lončar… Iako su politika, rat i mržnja pokušali da nas razdvoje, nisu uspeli. Nisu znali da je ljubav između nas veća od mržnje koju su nam nametali. Ljudi na Balkanu su kao disfunkcionalna familija, mi se svađamo i tučemo, ali se volimo. Hvala svim mojim trenerima u NBA ligi, kao i mojim saigračima. Kris (Veber), Peđa (Stojaković), volim vas.

Hvala mojim roditeljima i mom bratu koji su mi omogućili da slobodno izaberem svoj put. Mojoj deci zbog toga što su veliki ljudi, moj najveći ponos i uspeh, iako sam propustio gotovo celo vaše detinjstvo. Hvala mojoj ženi koja mi nikada nije dozvolila da postanem celebrity, sasekla mi je ego i držala me na zemlji. Bila je uz mene i kada smo pobeđivali i kada smo gubili. Hvala mojim navijačima širom sveta, posebno mojim navijačima Lejkersa i Kingsa. Mojim ljudima u Srbiji – hvala. Košarka je kao život i život je kao košarka. Igra. Zato, dok smo još uvek tu, budimo podrška jedni drugima da postanemo veći i bolji ljudi. Hvala…”, završio je Divac, praćen gromoglasnim aplauzom.

Vlade Divac rođen je 3. februara 1968. u Prijepolju, karijeru je počeo u Slogi, potom nastupao za Partizan, a od 1989. u NBA ligi za Lejkerse, Šarlot, na kratko za Crvenu zvezdu, pa od 1998. za Sakramento Kingse sve do 2004, kada je prešao u Lejkerse za poslednju godinu igračke karijere, tokom koje je nastupio i na jednom NBA Ol-star susretu 2001. godine.

Sa Partizanom je bio prvak nekadašnje Jugoslavije (1987) i osvajač Kupa SFRJ (1989), kao i međunarodnog Kupa Radivoja Koraća (1989).

Sa reprezentacijom Jugoslavije je osvojio brojne medalje. Zlata je osvajao sa juniorskom selekcijom na U18 prvenstvu Evrope 1985, dva sa U21, mladom reprezentacijom (1986. evropsko, a 1987. svetsko u čuvenom pohodu ekipe Svetislava Pešića u Bormiju), ima dve olimpijske srebrne medalje (1988. i 1996.), ali i važna senorska zlata. Triput je bio član reprezentacije koja je postajala šampion Evrope (1989, 1991. i 1995), a dvaput je bio i prvak sveta – 1990. u Argentini i 2002. u Indijanapolisu.

Vidi i: Novak Đoković i EXIT pozivaju na akciju: Izgradimo vrtiće zajedno!

Jedan je od samo četiri košarkaša iz Evrope, uz saigrača iz Kingsa, Peđu Stojakovića, te Dražena Petrovića i Zidrunusa Iglauskasa, čiji je dres povučen iz upotrebe u NBA klubu. Bio je predsednik KK Partizan, skaut Lejkersa, radio u upravi Real Madrida, bio 2008. savetnik za humanitarna pitanja u Vladi Srbije, predsednik Olimpijskog komiteta naše zemlje od 2009. do 2016, a trenutno radi kao sportski direktor „kraljeva“ iz Sakramenta.

Autor: Original
Foto:
Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *