Pritisnite enter da počnete pretragu.

Master 4.0: Novi programi u oblasti IT-a na srpskim državnim fakultetima

Interdisclipinarni programi spajaju 13 državnih fakulteta i univerziteta sa više od 75 IT i kompanija iz drugih sektora koje će učestvovati u nastavi i omogućiti prakse za studente.

Inicijativa „Digitalna Srbija“ i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izabrali su četiri interdisciplinarna programa u okviru nacionalnog javnog konkursa za dodelu državnih sredstava za sprovođenje master programa u oblasti IT-a. Programi su okupljeni pod imenom Master 4.0, piše Startit.

Pri kreiranju programa fakulteti su se fokusirali na određene IT oblasti kao što su: analiza podataka, bioinformatika, cloud computing, IoT, mašinsko učenje, veštačka inteligencija, VR; kao i biznis predmete: menadžment, finansije i računovodstvo, marketing, preduzetništvo. Novi studijski programi spajaju savremena IT znanja sa poslovnim veštinama potrebnim za razvoj digitalnih proizvoda i usluga koji su konkurentni na globalnom tržištu.

Vidi i: Informatika u Srbiji postaje obavezan predmet od prvog razreda

Master 4.0 programi počeće u oktobru 2019, odnosno januaru 2020. i trajaće tri, odnosno četiri semestra. Na svaki od navedenih programa upisaće se najviše 35 studenata – 15 budžetskih i 15 samofinansirajućih, dok će Inicijativa „Digitalna Srbija“ stipendirati pet studenata i opremiti IT učionice za izabrane programe. Za potrebe sprovođenja programa država je obezbedila 23,2 miliona dinara.

Konkurs je pokrenut kao posledica činjenice da postojeći obrazovni profili i studijski programi u našoj zemlji ne prate potrebe privrede u dovoljnoj meri. Prema istraživanju kompanije Infostud o potrebama IT sektora u Srbiji, 95 odsto IT kompanija izveštava o poteškoćama pri pronalaženju kompetentnih IT stručnjaka. Takođe, istraživanje organizacije Startit pokazuje da skoro svaki treći programer u Srbiji radi sa diplomom srednje škole.

Veoma često, kao nedostatak postojećih obrazovnih programa, poslodavci iz IT sektora navode da su, nakon školovanja, studenti usmereni ili na tehnička ili na biznis znanja, dok su vrlo retki oni koji su industriji i najpotrebniji – oni koji razumeju napredne tehnologije i imaju poslovna znanja neophodna za razvoj komercijalnih digitalnih proizvoda i usluga koji se mogu plasirati na globalno tržište.

Master 4.0 programi spajaju 13 državnih fakulteta sa više od 75 IT i kompanija iz drugih sektora koje će učestvovati u nastavi i omogućiti prakse za studente. Studenti će znanje sticati na više od 130 predmeta gde će imati priliku da slušaju više od 300 predavača sa fakulteta srpskih i stranih univerziteta, kao i iz kompanija sa domaćeg i globalnog tržišta digitalnih proizvoda i usluga.

Među IT kompanijama koje učestvuju u realizaciji programa su Microsoft, Infostud, Symphony, Siemens, Endava, Comtrade, Levi9, SAP, Saga, dok su među uključenim kompanijama iz drugih sektora i Telekom Srbija, Coca-Cola Hellenic, Metalac, EY, Raiffeisen bank, NIS i mnoge druge.

Četiri izabrana programa su:

1. Master 4.0: Napredne informacione tehnologije u digitalnoj transformaciji

Nosioci: Elektrotehnički fakultet i Fakultet organizacionih nauka, Univerzitet u Beogradu

2. Master 4.0: Master informacionih tehnologija

Nosilac: Univerzitet u Kragujevcu

3. Master 4.0: Inteligentna analiza podataka

Nosilac: Univerzitet u Nišu

4. Master 4.0: Industrija 4.0

Nosioci: Mašinski fakultet i Matematički fakultet, Univerzitet u Beogradu.

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *