Pritisnite enter da počnete pretragu.

Italijanska kompanija napravila 3D štampane ventile za respiratore i spasla stotine života

Jedna kompanija iz Italije, koja proizvodi 3D štampače, dizajnirala je i odštampala 100 ventila za respiratore za samo 24 sata te ih donirala bolnici koja je ostala bez njih.

Bolnica u Breši ostala je bez ventila koji pacijenta povezuju sa respiratorom. Na intenzivnoj nezi imali su 250 zaraženih koronavirusom, a ventili su napravljeni da se koriste najviše osam sati.

Kada je otkrila da originalni dobavljač nije u stanju da isporuči ventile za tako kratko vreme, italijanska novinarka Nunca Valini povezala je bolnicu sa izvršnim direktorom kompanije Isinnova Kristijanom Frakasijem.

On je potom sa inženjerom Alesandrom Romaiolijem došao da vidi kako izgleda ventil i tri sata kasnije se vratio sa prototipom.

Testirali su ga na pacijentu i rekli su nam da funkcioniše. Požurili smo nazad u firmu i nastavili da štampamo nove ventile“, rekao je Romaioli za BBC.

Kompanija Isinnova povezala se sa firmom Lonati, koja se takođe bavi 3D štampom, kako bi što pre napravili onoliko ventila koliko je falilo bolnici, budući da Isinnova ima šest štampača, a da svakom treba sat vremena da štampa uređaj.

Izrada ih je koštala manje od jednog evra po ventilu, a za dizajn prototipa bilo je potrebno tri sata. Bolnici ništa nisu naplatili, ali dizajn prototipa ne planiraju javno da objave.

Nije bilo lako. Ventil ima veoma male rupe i cevi, manje od 0,8 milimetara“, rekao je Frakasi. On je dodao i da ih je ubrzo kontaktirala još jedna bolnica.

Nismo spavali dva dana. Pokušavamo da spasimo živote.

Pročitajte i: Srpski 3D štampari prave zaštitne vizire za zdravstvene radnike

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *