Pritisnite enter da počnete pretragu.

Istina o intervjuima za posao

Česta je zabluda da bi intervju trebalo da bude u formi pitanja i odgovora. Uspešni preduzetnik Džejms Kan, koji ima preko 30 godina iskustva u regrutovanju kadrova, otkriva koje obrasce je primetio.

I tvrdi da su najbolji intervjui oni koji se odvijaju dvosmerno – pitajte sve što vas zanima u svakoj prilici. To nije ispit, nego razmena, piše on na Linkedinu.

Vaš glas trebalo bi da se čuje jednako koliko i regruterov na intervjuima. Nemojte se plašiti da progovorite – tečna, dinamična konverzacija impresioniraće svakog poslodavca i otkriće im da ste puni samopouzdanja, znanja i, najviše, da ste neko sa kim bi voleli da rade. Niko ne želi robota za kolegu.

Postoji neograničen broj pitanja koja možete postaviti. Ukoliko ste prethodno istražili (a bilo bi veoma pametno da jeste), sigurno će se pitanja sama javljati. Ne pitajte ono što će svi ostali pitati, o strukturi kompanije, izazovima vaše pozicije, potencijalnog razvoja karijere… Ukoliko ste uradili domaći zadatak, već ćete znati odgovore na ta pitanja. Umesto toga, koristite svoje znanje kao odskočnu dasku da pitate nešto mnogo upečatljivije, poput:

  1. Koja su vaša iskustva u ovoj kompaniji? Kao regruter, koje kvalitete tražite kod kandidata, za koje verujete da bi se dobro uklopili u organizaciju?
  2. Kakve uspehe su ostali zaposleni sa sličnim iskustvom onom koje ja imam imali u vašoj kompaniji? Kako su im ta iskustva išla u korist?
Džejms Kan je uspešni britanski biznismen, kog je, zbog poslovnog zalaganja i humanitarnog rada, Vojvoda od Kembridža odlikovao ordenom CBE (Commander of the Order of the British Empire) / Foto: Profimedia, AFP

Ako vam je teško da smislite nešto “outside of the box”, neka to bude jednostavno odgovor na pitanje – koje informacije niste mogli da nađete na internetu?

Jedno od najboljih pitanja koje su mi ikada postavili na razgovoru za posao kao regruteru jeste – na koji način bih mogao da budem bolji od svog prethodnika. Ova vrsta specifičnog, konstruktivnog pitanja neće vam samo pomoći da budete bolji ako dobijete posao, već će pokazati da razmišljate unapred i da ste proaktivni, što će zapravo povećati šanse da dobijete posao.

Zato, postavljanjem pravog pitanja predstavićete sebe u najboljem svetlu. Na taj način demonstriraćete kvalitete o kojima ne biste mogli tek tako da pričate – nijedan poslodavac vas neće pitati da li ste proaktivni (jer naravno da ćete reći da jeste), već to morate sami da pokažete. Prema mom iskustvu, kandidati koji se zalažu za sebe na intervjuu imaju najviše uspeha.

To nije samo zato što pokazuju da imaju šta da kažu, već zato što znaju na koji način da se izbore za sebe. Morate sami sebi da stvorite priliku na intervjuu – raskrčite put, kako biste mogli da zablistate punim sjajem.

U potrazi si za poslom? Prijavi se na Originalne razgovore!

Autor: Original
Foto:
Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

2 thoughts on “Istina o intervjuima za posao”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *