Pritisnite enter da počnete pretragu.

Tokom restauracije Mikelanđelove skulpture otkriveni novi detalji

Tokom restauracije jedne od Mikelanđelovih skulptura Bogorodice i Hrista, otkriveni su ranije nepoznati detalji.

Iz ustanove “Museo dell’Opera del Duomo” u Firenci saopšteno je da je čišćenje Bandini Pieta, koje je počelo prošle godine, pa zaustavljeno zbog pandemije koronavirusa, sada nastavljeno. 

Zanimljivo je da su posetioci pozvani da u malim grupama posmatraju restauratore dok rade na Mikelanđelovom remek delu. Reč je inače o prvoj poznatoj restauraciji skulpture.

Nepoznati, a sada otkriveni detalji, uključuju umetnikove oznake alata, koje su bile skrivene pod vekovima starim nanosima prašine i voska.

Restauratori sada pomoću komada pamuka koji su umočeni u dejonizovanu toplu vodu, čiste nagomilanu prljavštinu iz pukotina umetničkog komada mermera iz Karare.

Poznato je da je Mikelanđelo isklesao Bandini Pieta između 1547. i 1555. godine, kada je imao skoro 80 godina. To je inače treća poznata Pieta renesansnog majstora.

Prethodna je u Vatikanu, u blizini ulaza u baziliku Svetog Petra, a kasnija verzija, poznata kao Rondanini Pieta, izložena je u muzeju u Milanu.

Iz muzeja u Firenci objašnjavaju da, za razliku od druge dve Piete, gde Hristovo telo drži samo njegova majka, Hristovu figuru u Bandini Pieti drže i Marija Magdalena i biblijski lik Nikodim, čije je lice autoportret samog umetnika –  Mikelanđela.

Mikelanđelo je nameravao da skulpturu postavi u rimsku kapelu i to u blizini lokacije gde je predvideo da bude njegova grobnica, prenosi RTS.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *