Pritisnite enter da počnete pretragu.

Olimpijske igre u Japanu ne ugrožava samo korona, već i velike vrućine

Čak i u slučaju da koronavirus ne spreči održavanje Olimpijskih igara 2021. godine, velike letnje vrućine koje pogađaju prestonicu Japana mogle bi da od ovog takmičenja naprave „noćnu moru“, istakao je savetnik Olimpijskih igara u Tokiju Makoto Jokohari.

Jokohari je analizirao podatke o uslovima u kojima su se igre održavale još od Olimpijskih igara u Los Anđelesu 1984. godine. Rezultati su pokazali da Tokio u datom periodu ima najvišu prosečnu temperaturu od svih gradova domaćina.

Problem nije samo veoma visoka temperatura koja se beleži u Tokiju u julu i avgustu, već  i velika vlažnost vazduha, što čini da prestonica Japana pruža najgore uslove u istoriji Olimpijskih igara i predstavlja veliku opasnost za sportiste, piše Reuters.

Najviša temperatura u julu ove godine, u periodu u kome je planirano da počnu Olimpijske igre pre odlaganja, bila je znatno niža od proseka u poslednjih pet godina, koji iznosi 30,4 stepena Celzijusa.

Glavni uzrok ovome je produžena sezona padavina, nakon kojih obično sledi najtopliji deo godine. Ukoliko se sledećeg jula sezona padavina ne produži, Japan će se ranije suočiti sa vrelinom – baš u periodu održavanja Igara.

Kako Jokohari ističe, idealno bi bilo da se Olimpijske igre održe u novembru i u tom slučaju bi situacija bila mnogo bolja. Ipak, Međunarodni olimpijski komitet je na ovaj predlog odmahnuo glavom i zakazao Igre  za jul 2021. godine.

Pre pandemije koronavirusa i odlaganja, za organizatore su najveći problem predstavljale upravo velike vrućine, ali i nakon što su Igre pomerene za 2021, problem visoke temperature ostaje. Na organizatorima ostaje da osmisle kako da obezbede uslove za održavanje najvećeg sportskog takmičenja na svetu.

Jedna od mera koja je već usvojena jeste da se maraton i trka u brzom hodanju premeste iz Tokija u severni grad Saporo.

Jokohari zaključuje da bi Olimpijske igre u Tokiju mogle da budu pokretač promena, nakon čega se one više ni u jednom gradu neće održavati tokom letnjih meseci.

Izvor: Klima 101

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *