Pritisnite enter da počnete pretragu.

Naučnici: Sunce je ušlo u novi 25-godišnji ciklus

Naučnici su objavili da je Sunce ušlo u novi 25-godišnji ciklus i da će ući u razdoblje obeleženo većim brojem erupcija i pega.

Sunce je proteklih devet meseci pojačalo aktivnost, izlazeći iz razdoblja minimalne aktivnosti, saopštili su u utorak stručnjaci s nemačkog Instituta Max Planck za istraživanje Sunčevog sistema (MPS).

Sunce se kreće u 11-godišnjim ciklusima maksimalne i minimalne aktivnosti, a svoj solarni minimum imalo je u decembru prošle godine, rekli su naučnici.

Idući 25-ogodišnji ciklus verovatno će biti “jednako pitom” kao prošli, predviđa Institut, a najaktivniji period očekuje se između novembra 2024. i marta 2026. godine.

Događaji na površini Sunca utiču i na našu planetu.

U fazama visoke aktivnosti nasilni bljeskovi čestica i radijacije sa Sunca mogu se osetiti i na Zemlji“, kazao je naučnik MPS-a Robert Kameron.

U najgorem slučaju sunčeve oluje mogu izazvati tehničke poteškoće, na primer kvarove na satelitima. Ugroženi mogu biti i astronauti.

Proteklih trideset godina američka svemirska agencija NASA i agencija za proučavanje okeana i atmosfere NOAA imale su grupu stručnjaka koja je predviđala solarnu aktivnost u idućim godinama.

To nije lako, jer “ponašanje naše zvezde karakteriše neobična međuigra pouzdanosti i hirovitosti”, saopštio je MPS.

Izvor: Hina

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *