Pritisnite enter da počnete pretragu.

Kako oblikovati krizu u dobitak kakav ste oduvek želeli

Povremene krize i neslaganja u komikaciji su sastavni procesi u izgradnji međuljudskih odnosa. One su neugodne i mogu samim svojim oblikom kako da poboljšaju ljudske odnose isto tako i da ih dovedu do potpunog prekida. Jedan oblika krize ispoljava se ignorisanjem ili izbegavanjem komunikacije. Svako duže ćutanje predstavlja rizik. Upartnerskim vezama se javlja često kao preduslov za raskid emotivne veze. Muškarci su ćutljiviji od žena. Kada se nađu u nekom problemu ili u nekoj odluci koju teško mogu da iznesu svojoj devojci može se dogoditi da se povuku u sebe i da krenu sa izbegavanjem susreta i razgovora. Žene u takvim situacijama žele da znaju šta oni misle, osećaju, planiraju… Međutim neki od njih odaberu ćutanje. Mnogim ženama je teško da prihvate takvo ponašanje a sam proces ignorisanja krenu da doživljavaju kao odbacivanje. Kreću da se nerviraju, da osećaju bes, ljutnju, nemoć… Nekada se trude da tu situaciju promene što muškarce još više nervira. U suprotnom kada prihvate takvo ponašanje, odluka prihvatanja često rezultira raskidom.

Da li ste bili nekada u takvoj situaciji ?

Bili ste, pretpostavljam. U takvim stanjima razmišljamo do besvesti kako da se ponašamo? Ukoliko ne poznajemo partnera dovoljno dobro tj. ako se nalazimo u nekoj vezi koja vremenski ne traje dugo a stalo nam je da njen kvalitet dostigne neki viši novo teže je rešavati konflikt.

Šta tada radimo?

Većina nas na početku krene da istražuje moguće razloge ignorisanja. Vode se razgovori sa njegovim prijateljima, roditeljima, kolegama, guglaju se na internetu psihološki tekstovi, saveti stručnjaka, astrologa, forumi, novinski članci čiji sadržaji mogu da pomognu u formiranju mišljenja o njegovom ponašanju i predvide dalje dešavanje. Na kraju se shvati da je svaki muškarac drugačiji a da su razloga zbog kojih muškarci ćute ima na stotine. Oni koje sam ja shvatila kao najčešće su sledeći:

-izbegavanje konfliktnih situacija

-nedostatak hrabrosti da kaže ono šta želi

-želi da raskine vezu ali ne zna kako najbolje to da uradi

-dobio je neke informacije o vama koje mu ne odgovaraju a koje ne zna kako da proveri

-može da se dogodi čak suprotno od navedenog, šta ako želi da vas zaprosi ali se plaši da ćete ga odbiti

-našao je drugu devojku

-oseća se manje vrednim u odnosu na vas

-ima novčane ili poslovne probleme koje želi da rešava sam

-ima problem sa erekcijom i ejakulacijom

Navedeni razlozi izgledaju prilično jasni ali koji su od njih zastupljeni kod vašeg partnera? Jedini način da to saznate jeste da ga otvoreno pitate kako se oseća i zbog čega se udaljava od vas. Ukoliko se dogodi da on odbije da razgovara sa vama. To je njegova odluka koju treba poštovati i prihvatiti kao i sve druge odluke koje on donosi samostalno. Prihvatanje njegove odluke nije lako. Želja da se saznaju razlozi postaje još veća a mnoge žene postaju još upornije neke čak i verbalno agresivne. Svađe koje mogu da nastanu umanjuju mogućnost rešavanja problema.

Da li postoji neki drugi način?  

Hajde da probamo da razmislimo o tome!

Za početak ne trebamo nanositi svađom veću štetu od one koju prekid komunikacije već uzrokovao.

Važno je da budemo svesne toga da ukoliko ćutanje traje duže od sedam dana mogućnost da dođe do raskida je sve bliža. Sigurne smo da samo razgovor može da donese olakšanje i korak ka zdravom rešenju. Međutim on i dalje odbija da razgovara.Vrtimo se u krug koji ima oblik bermudskog trougla, u kojem polako nestaje sva ona magija, šarmantnost, i sanjarenja koja su vezu činila savršenom. Kako se mi žene ponašamo?

Šta ja radim u takvoj situaciji ?

Ja na primer kao i svaka žena koja voli da kuva, dodajem jedan začin. Taj začin se zove smisao za humor. On je uvek kreativan. Zahvaljujući njegovoj primeni smislila sam sjajnu metodu raspleta krize i nazvala je “Sedmica” .

Taj metod izgleda ovako:

Napravila sam jedan test koji se sastoji od 39 tvrdnji koje pretpostavljam mogu biti mogući uzroci ćutanja. Svaka tvrdnja ima jedan broj. Tvrdnje ili pretpostavke su u formi kratkih što jasnijih rečenica i kao takve liče na odgovore koje želimo da dobijemo. Sve njih sam spakovala u jednu tabelu koja može da se štampa na papiru, a potom iseče na 39 delova. One tako isečene podsećaju na tarot karte samo što budućnost uz pomoć njihove magije predviđa partner i to besplatno. Kada sam smišljala sadržaj tih rečenica vodila sam računa da ne budu sve napisane u negativnom kontekstu, ubacila sam i one čiji su sadržaji optimistični i koji bi možda mogli da razreše konflikt. Dodala sam i par rečenica sa naglaskom na humor da bih razbila nelagodnost.

Ovo je moja tabela:

1. ZBUNJEN SAM 2. NE ŽELIM DA
RAZGOVARAM
3. TI SI DOBRA
OSOBA
4. NE ZNAM
ŠTA HOĆU
5. JA NE MOGU
DA TI POSVETIM
TOLIKO VREMENA
KOLIKO JE TEBI
POTREBNO
6. OVO MORAM
SAM DA REŠIM
7. NISI MI VIŠE
DRAGA
8. MNOGO ME
ISPITUJEŠ
9. NAŠ SEKS
NIJE DOBAR
10. PRIVLAČNOST JE
POSTALA MNOGO
MANJA IZMEĐU
NAS
11. MI SMO DVA
RAZLIČITA SVETA
12. ŽELEO SAM DA
OVO SA NAMA USPE
ALI NA ŽALOST
VIDIŠ I SAMA
NIKAKO NAM
NE IDE
13. NISMO VIŠE
SREĆNI KADA
SMO ZAJEDNO
14. JA TEBE
NE ZASLUŽUJEM
15. POSAO MI JE
NA PRVOM MESTU
16. ŽELIM DA BUDEM
U VEZI SA TOBOM
17. ŽELIM DA
BUDEŠ SREĆNA
18. TI SI SJAJNA
ŽENA
19. MISLIM DA JE
PRERANO ZA
OZBILJNU VEZU
20. TI SI TAKO
PAMETNA ŽENA
21. BOLJA SI OD
MNOGIH ŽENA
KOJE ZNAM
22. VOLIM NAŠE
ZAJEDNIČKE
FOTOGRAFIJE
23. SMETA MI ŠTO
SVE ISPRIČAŠ
MARIJI
24. JOŠ UVEK
NISAM PREBOLEO
BIVŠU DEVOJKU
25. PLANIRAM DA
ŽIVIM U NEMAČKOJ
26. IMAM
MATERIJALNIH
PROBLEMA
27. DOMINANTNA SI
28. JA NE ZNAM
DA TRAJEM
U DVOJE
29. NISAM
ROMANTIČAN
30. ZASLUŽUJEŠ
NEKOG BOLJEG
OD MENE
31. ŽELIM DA
OSTANEMO
PRIJATELJI
32. NAJBOLJE ZA TEBE
DA NE BUDEŠ
SA MNOM
33. UDAJ SE ZA MENE
34. ŽAO MI JE
ALI JA SAM
ČOVEK BEZ
JASNIH PLANOVA
35. OSEĆAM SE
NEUSPEŠNO
36. NIJE U REDU
ŠTO PIŠEŠ
O NAMA NA BLOGU
37. BOŽE ŠTA ĆE
NOVAK I JELENA
MISLITI O NAMA
38. NIKADA NEĆU
VIŠE IGRATI
LOTO
39. VEĆE SU ŠANSE
DA DOBIJEŠ
SEDMICU BEZ
MENE

Da li vam se dopada? Vi naravno možete napraviti drugačiju, svoju u skladu sa krizom u kojoj se nalazite. Važno je da budete kreativne, da koristite smisao za humor, i da se posle toga osećate bolje kako vi tako i vaš partner. Kada muškarac odabere sedam opcija od ponuđenih 39 pažljivo pročitajte svaku od njih, možda neke budu otvorile razgovor i usmerile isti ka razrešenju konlikata. Ukoliko su odabranih sedam takve da jasno ukazuju na to da on ne želi da raskine vezu sa vama vi nastavite da se igrate . Sve brojeve koje vidite pored tih odabranih tvrdnji sačuvajte i prvom prilikom kada prođete pored nekog prodajnog mesta loto tiketa odigrajte jednu kolonu sa njima. Jedna kolona košta 80 dinara. Ukoliko ste povređene, ljute, besne, može se desiti da vrednost veze koja je okončana doživite kao vrednost novca kojim plćate tu jednu kolonu i to je u redu. Pogled na stvari zavisi od toga kako se osećamo i kako doživljavamo raskid. Poželjno je da ne zaboravite da svaka kriza koja se okonča donosi olakšanje i ovu rečenicu možete ponavljati više puta kao afirmaciju dok je ne usvojite kao svoju.

I za sam kraj pošto ste shvatile da je uspešno rešavanje konflikata u ljudskim odnosima nekada manje moguće od toga da dobijete sedmicu na lotou, sačuvajte taj tiket! Pratite izvlačenje  i ne zaboravite da me pozovete da zajedno otputujemo na Karibe i ludo se provedemo!

Budi deo Viber Original zajednice

4 thoughts on “Kako oblikovati krizu u dobitak kakav ste oduvek želeli”

  1. Nije losa ideja ali kad smo u krizi nije nam bas do smeha , kako da se igramo testova kada nam nije ni do cega ?

    1. Svaka životna kriza pa i partnerska predstavlja proces u kojem mi kao individue učestvujemo tako što rešavamo problem. Svako rešavanje problema podrazumeva razvoj naših snaga. NAŠE SNAGE ODREĐUJU NAŠ KVALITET ŽIVOTA, SVI IH IMAMO ! Snage mogu da budu inteligencija, stabilno zdravlje, radna sposobnost, govorne veštine, sagledavanje izbora, uvek imamo neki novi izbor ako nam trenutni stoji na poziciji nemogućeg. Takođe snaga može da bude strpljenje, sposobnost da o krizi sa nekim porazgovaramo, da primimo podršku prijatelja, potražimo pomoć… Snage su naši pokretači i naše kočnice kada je to potrebno, sposobnost da kanališemo agresivnost ako osećamo ljutnju i bes, na primer, mnogo je zdravije osećanje razočarenja od ljutnje i besa jer ljutnja vodi ka agresiji. Snaga je takođe i sposobnost da naša osećanja prepoznajemo u stanjima krize.
      Osećati se u krizi “da nam nije do čega ” je sasvim normalno, takvo osećanje je prolazno, jer u jednom trenutku to osećanje prođe i kreće rešavanje krize. Kada krenemo sa razmatranjem mogućnosti kako da promenimo situaciju u kojoj se osećamo loše kreće napredovanje. Rešavanje svakog problema donosi olakšanje. Naravno postoje problemi koje ne možemo da rešimo, i situacije u kojima je najbolje odustati, i prihvatiti promenu. Prihvatiti da neko ne želi da bude sa nama u vezi, prihvatiti da neko ne želi da nas angažuje na nekom poslu koji želimo, prihvatiti da ne možemo da platimo letovanje koje želimo. U tim slučajevima odustajemo od onoga šta jednostavno ne možemo da rešimo i krenemo da razmatramo druge mogućnosti. Mogućnosti koje mogu da poboljšaju kvalitet našeg života i doprinesu da se bolje osećamo i zauzmemo bolju poziciju za sebe su uvek tu, samo ih treba malo pažljivije i strpljivije sagledati ili stvoriti. Takođe je važno da svoje želje i ciljeve uskladimo sa našim sposobnostima, vredonosnim sisitemom i realnim načinima koji mogu da unesu promenu u naš život. To nekada izgleda tako teško i nemoguće ali kada prođe prva faza krize u drugoj je već bolje, samo strpljivo i polako bez ushitrenih reakcija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *