Pritisnite enter da počnete pretragu.

Kuda državljani Srbije mogu da putuju u doba korone?

Nakon Grčke, i Bugarska i Italija zatvorile su granice za državljane Srbije. Takođe, granice Slovenije, Mađarske, Nemačke i Austrije ostaju zatvorene za nas, a ambasadori zemalja članica EU 27 skinuli su Srbiju sa liste zemlja za koje je do sada važila preporuka za mogućnost putovanja preko spoljnih granica Šengen.

Nedavno je i Tunis označio Srbiju kao crvenu zonu, piše B92, te u ovu državu mogu ući samo državljani Tunisa koji imaju boravak u Srbiji.

Crna Gora je 1. juna otvorila sve granice sa susednim državama, pa i sa Srbijom. Međutim, na spisku država čiji građani mogu da uđu u zemlju bez karantina ili PCR testova na koronavirus, nema Srbije.

Državljanima Srbije bez regulisanog boravka u Francuskoj nije dozvoljen ulazak u ovu zemlju. Tranzit preko aerodroma u Francuskoj može da se obavi samo ako se međunarodna zona ne napušta. Francuska će, kao i ostale zemlje EU pratiti epidemiološku situaciju u svakoj zemlji i u skladu sa tim korigovati odluke.

Španija je zatvorila svoje granice za građane Srbije 22. jula u ponoć, a zabrana će trajati bar do 31. jula. Izuzetak su samo oni koji imaju dugotrajnu vizu ili stalni boravak u ovoj zemlji, kao i diplomatska lica i studenti sa vizom.

Pročitajte i: Beograd na listi gradova koje vredi posetiti posle korone

Kako je za naše državljane spuštena rampa mnogih zemalja, mnogi aranžmani se otkazuju, iako se nalazimo u jeku letnje turističke sezone. Broj zemalja u koje još uvek možemo da putujemo rapidno se smanjuje, a trenutno možemo da putujemo u nekoliko zemalja:

Turska je svoje granice za strane turiste otvorila,a prvi čarter letovi krenuli su početkom jula.

U Egiptu vam nije potreban test, a režim ulaska je isti kao i ranije. Postoji mogućnost da se “turističke vize” izdaju pri dolasku na aerodrome u Hurgadi, Masr Alamu i Šarm el Šeiku.

Naši državljani dolaskom u turističke destinicaje u regiji Crvenog mora popunjavaju posebni obrazac i meri im se telesna temperatura. Osobe sa simptomioma se upućuju u karantin.

Državljani Srbije mogu bezuslovno da putuju u BiH. Savet ministara BiH je odlučio da otvori granice za sve susedne zemlje, Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom. Za državljane drugih zemalja za ulazak u BiH je potreban negativan test na koronavirus, ne stariji od 48 sati. Otvoreni su i aerodromi u BiH.

Ako biste želeli da letujete u Hrvatskoj, morali biste da provedete dve nedelje u karantinu. U tu zemlju, ukoliko ne želte u dvonedeljni karantin, možete ući samo sa negativnim PCR testom, ne starijim od 48 sati.

Granice Albanije su još uvek otvorene, bez ikakvog ograničenja.

Državljani Srbije mogu, uz posedovanje odgovarajuće vize, bez posebnih ograničenja da uđu u Meksiko. Meksiko nije usvojio ograničenja ulaska stranaca u zemlju, ali se preduzimaju odgovarajuće mere ukoliko osobe ispoljavaju simptome na koronavirus.

Pročitajte i: Šta sve (ne) znamo o našim nacionalnim parkovima

Srpski državljani slobodno mogu u Ukrajinu, potvrđeno je iz ambasade Ukrajine u Republici Srbiji. Vlada Ukrajine ukinula je privremenu zabranu ulaska strancima u Ukrajinu, koja je uvedena zbog širenja koronavirusa

Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova Srbije, ukoliko se odlučite da letujete na Maldivima biće vam vršeno merenje temperature i opšti pregled.

Takođe moguć je ulazak na Jamajku. Pre putovanja, neophodno je prijaviti se na sajtu visitjamaica.com.

Državljani Srbije mogu otputovati i na Island. Postoji mogućnost izbora: karantin od 14 dana ili testiranje po dolasku na aerodromu (potrebna preregistracija 72 sata pre dolaska).

Takođe, srpski državljani mogu ulaziti u Tanzaniju. Svi putnici se detaljno proveravaju po dolasku, a, u slučaju potrebe, može se tražiti da se uradi brzi test.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *