Pritisnite enter da počnete pretragu.

5 surovih činjenica o pokretanju sopstvenog biznisa

Piter Baskervil, vlasnik 30 različitih kompanija, od specijalizovanih prodavnica do fast food-ova, otkrio je nekoliko najvećih mitova o posedovanju malih preduzeća, posebno u ranim fazama poslovanja.

Posedovanje preduzeća znači da možete da radite kad god poželite

Istina je ipak da ne posedujete vi preduzeće, već ono poseduje vas. Ako je pravilo preduzeća da je potrošačima dostupno 24/7, onda je na vama kao vlasnicima da to ispoštujete pa čak i kada to znači da vi morate da radite. Nije neuobičajeno da ljudi koji imaju svoje kompanije rade po čak 80 – 100 sati nedeljno.

Zaradićete bogatstvo ako imate svoju kompaniju

Posmatrajući cene koje poslodavci naplaćuju kupcima mnogi zaposleni smatraju da oni zarađuju bogatstvo. Međutim, tek kada pokrenu sopstveno poslovanje vide i veliki broj troškova koje moraju da podmire dobijenim prihodima.

Ako imate svoje preduzeće to znači da ste sami sebi šef i ne morate nikome da odgovarate

Na neki način ovo jeste istina. Sada kada ste vlasnik za svoje postupke zaista ne odgovarate svom šefu. Međutim sada odgovarate još i većem broju šefova – za početak to su kupci, nakon njih vaši zaposleni, partneri, dobavljači pa i vladine kancelarije.

Posedovanje kompanije znači da možete imati za sebe definisanu platu

Ono što je važnije od ličnih potreba i želja je opstanak preduzeća. Prema tome, ako posao to od vas traži, moraćete da se odreknete svog udela kako biste osigurali da komapnija plati svoje račune i nastavi da napreduje. Vaša plata dolazi na red tek kada se podmire svi poslovni zahtevi.

Preduzeće će biti uspešno od prvog dana

Vrlo mali broj preduzeća je profitabilan od prvog dana. Za većinu njih potreban je određeni period kako bi postali profitabilni, ponekad je to razdoblje od tri meseca do tri godine. Takođe, ako vlasnik kompanije nema dovoljno obrtnog kapitala za pokriće nastalih gubitaka dok posao ne ostvari profitabilnost, tada će zbog problema s likvidnošću doći do neuspeha.

Pročitajte i: Džoš Snou (26) za godinu dana postao je lider u online preduzetništvu, a za uspeh kaže da je ključna samo jedna stvar
Izvor: BizLife
Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *