Pritisnite enter da počnete pretragu.

Odlazak poslednje velike operske dive

Monserat Kabalje, čuvena operska pevačica preminula je prekjuče u Barseloni u 86. godini. Operskoj publici će ostati u sećanju kao umetnica belkanta, a širom sveta zbog saradnje sa muzičarima kao što je Fredi Merkjuri.

Monserat Kabalje je rođena 12. Aprila 1933. u Barseloni, a puno ime bilo joj je Marija de Montserat Vivijana Konsepsion Kabalje i Folk. Potiče iz skromne porodice, i u svom rodnom gradu se školovala na konzervatorijumu Superior de Musica del Liceu koji je završila sa zlatnom medaljom. Godine 1956. pridružuje se operi u Bazelu, gde je godinu dana kasnije debitovala ulogom Mimi u Pučinievoj operi Boemi. Tada neobično za španske pevačice, 1960/1961. bila je angažovana u operi u nemačkom Bremenu, gde proširuje svoj repertoar. Vratila se u Barselonu 1962. godine, gde je prvi put nastupala u Gran Teatre del Liceu u Arabeli Riharda Štrausa.

Monesart Kabalje se 1964. udala za tenora Bernabea Martija sa kojim je izrodila dvoje dece. Njihova ćerka je takođe sopranistikinja, poznata kao Montsita.

Uspon njene karijere počinje 1965. u njujorškom Karnegi Holu kada je iznenada „uskočila” umesto jedne pevačice i pevala u Donicetijevoj operi Lukrecija Bordžija. Publika ju je nagradila 25-minutnim ovacijama.

Nakon tog neočekivanog uspeha, usledili su brojni nastupi na najpoznatijim svetskim operskim pozornicama – Metropoliten u Njujorku, Arena u Veroni, Skala u Milanu, Kovent Garden u Londonu i Boljšoj teatar u Moskvi.

Tokom karijere izvodila je i preko 90 različitih uloga imala oko 4000 nastupa i snimila preko 80 albuma. Čuvene su njene interpretacije Verdijevih, Rosinijevih, Belinijevih i Donicetijevih arija. Široj publici je poznata od 1992. kada je pesma „Barselona” koju je 1987. snimila sa pop pevačem Fredijem Merkurijem, postala himna letnjih olimpijskih igara održanih te godine u Barseloni.

Monserat Kabalje je nastavila da sarađuje sa umetnicima van opere i tako 1995. radila sa Vangelisom na albumu El Greko, posvećenom čuvenom grčkom slikaru. 1997. je sa Majkom Moranom nastao album Friends for Life, koji uključuje duete sa pevačima kao što su Brus Dikinson, Džoni Halidej, Džoni Logan, Đino Vanelli i Helmut Loti.

Mada je njen glas izgubio deo čuvene čistote i nežnosti, opersku binu nije potpuno napustila: 2007. je nastupila u Bečkoj operi.

Pred kraj života se u medijima našla iz sasvim drugih razloga: 2015 je zbog utaje poreza osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju od 6 meseci koja je preinačena u uslovnu i novčanu kaznu od 240.000 evra.

Monserat Kabalje je posle jedne povrede poslednjih šest godina u javnosti nastupala sedeći u kolicima. Pre dve nedelje je morala u bolnicu u Barseloni gde je umrla 6. oktobra.

Na svom poslednjem nastupu u junu, Monserat je pevala u kolicima / Foto: Profimedia

izvor: DW

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *