Pritisnite enter da počnete pretragu.

Zašto je Srbija završila tek na 45. mestu zemalja u oblasti zaštite životne sredine

Prvoplasirana zemlja u konkurenciji 180 zemalja u oblasti zaštite životne sredine prema Indeksu zaštite životne sredine (eng. Environmental Performance Index EPI) je Danska, dok se naša zemlja nalazi tek na 45. mestu.

Prema navodima tima istraživača sa prestižnih američkih univerziteta Jejla i Kolumbije, Danska je titulu predvodnice u polju odgovornog odnosa prema planeti obezbedila smanjivši emisije ugljen-dioksida za više od polovine u odnosu na 1996. godinu kada je ispustila najveću količinu tog štetnog gasa.

Plasmanu je doprinela i vetroelektrana u proizvodnji električne energije od čak 47 odsto tokom 2019. godine, piše Energetski portal.

Amerikanci su pohvalili Dance i zato što do 2030. godine nameravaju da utrostruče kapacitet vetroparkova na moru kroz izgradnju dva energetska ostrva, pojedinačne snage 2 GW.

Vodeću ulogu u energetskoj tranziciji na globalnom nivou su zaslužili i zahvaljujući ambicioznim planovima zemlje da u toku istog perioda njene emisije ugljen-dioksida padnu za 70 odsto.

Za Danskom slede Luksemburg, Švajcarska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Austrija, Finska, Švedska, Norveška i Nemačka.

Ovih deset zemalja pokazale su se najuspešnijim u očuvanju okruženja tokom prošle godine. Srbija se pozicionirala kao 45. na ovoj listi.

Loše smo ocenjeni u oblasti kvaliteta vazduha, pre svega zbog koncentracije PM 2,5 čestica i zastupljenosti grejanja na čvrsta goriva.

Takođe smo nedovoljno aktivni u očuvanju biodiverziteta, a posebno staništa različitih vrsta.

Imamo visoku proizvodnju gasova sa efektom staklene bašte po glavi stanovnika i, u odnosu na ekonomski razvoj, zanemarujemo suzbijanje klimatskih promena.

Povrh svega, u nedovoljnoj meri vršimo tretman otpadnih voda.

Pročitajte i: Srbija dobila tri nova zaštićena područja prirode

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *