Pritisnite enter da počnete pretragu.

Velika Britanija će zabraniti automobile koji koriste benzin i dizel

Kako bi smanjila emisiju štetnih gasova, Velika Britanija objavila je plan o potpunoj zabrani prodaje automobila s benzinskim i dizel motorima. Nova uredba na snagu bi trebalo da stupi do 2032. godine.

Velika Britanija do 2050. planira da postane “zemlja bez ugljenika”. Stoga je od presudnog značaja da se što pre sa ulica sklone vozila koja imaju motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Iako je prvobitni plan britanskih vlasti bio je da se ova uredba uvede do 2040, ali je premijer Boris Džonson odlučio je da ubrza ceo proces i rok pomeri na 2032. godinu. Ova zabrana mogla bi da se odnosi i na vozila sa hibridnim motorima.

Britanci nisu jedini koji su doneli ovu odluku. Sličan zakon već decenijama planira i Norveška. Irci su takođe najavili da će zabraniti prodaju vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem do 2030. godine.

Ipak, abrana prodaje novih vozila ne znači da će sva vozila s benzinskim i dizel motorima tako brzo nestati sa ulica. Prema pisanju InsireEvs, nakon uvođenja zabrane vlasnici neće morati odmah da menjaju svoja vozila već će moći da ih koriste još 10 do 15 godina.

Pročitajte i: Zagađenje vazduha može da dovede do mentalnih poremećaja kod dece

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *