Pritisnite enter da počnete pretragu.

Zagađenje vazduha može da dovede do mentalnih poremećaja kod dece

Novo istraživanje donelo je zabrinjavajuće rezultate – zagađenje vazduha dovodi do strukturalnih promena u mozgu deteta.

Studija Medicinskog centra Dečje bolnice u Sinsinatiju otkrila je da je kod dece koja su tokom prve godine života bila izložena visokoj zagađenosti vazduha, uzrokovanoj saobraćajem, zabeležen smanjen nivo volumena sive mase i kore mozga u dobi od 12 godina, u poređenju sa vršnjacima koji su boravili na čistijem vazduhu.

Ova studija potvrđuje da izduvni gasovi, koji nastaju kao posledica sagorevanja goriva u motornim vozilima, dospevaju do našeg mozga kada udišemo zagađen vazduh, te da direktno utiču na razvoj neuroloških poremećaja i bolesti.

U studiji je učestvovalo 147 dvanaestogodišnjaka koji su, manje ili više, bili izloženi zagađenom vazduhu u prvoj godini života.

Istraživači su koristili magnetnu rezonancu kako bi zabeležili promene na mozgu tinejdžera, a stepen zagađenja merili su “mrežom za uzorkovanje vazduha” na 27 lokacija u okolini Sinsinatija. Rezultati su pokazali da kvalitet vazduha i te kako utiče na mozak deteta.

Kod dece koja su bila izložena zagađenosti primećuje se redukcija sive mase i kore mozga, u poređenju sa decom koja su u prvoj godini života udisala čistiji vazduh“, navode autori studije.

Najveće promene zabeležene su u malom mozgu. Ovaj deo mozga rapidno raste u prve dve godine života i zadužen je za regulaciju emocija, motoričkih i kognitivnih sposobnosti.

Promene u malom mozgu povezane su sa nekoliko mentalnih poremećaja u kasnijem dobu, uključujući depresiju, anksioznost, ADHD (poremećaj nedostatka pažnje), ASD (spektar autističnih poremećaja) i šizofreniju“, navode autori studije.

Iako su rezultati zabrinjavajući, istraživači naglašavaju da zagađenje vazduha ne mora da utiče na decu, te da ne znači da će nužno doći do neželjenih efekata. Takođe, sva deca koja su učestvovala u istraživanju imaju prosečan IQ, napominju autori studije, prenosi Big Think.

Pročitajte i: Zagađen vazduh u Evropi godišnje ubije 400.000 ljudi

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *