Pritisnite enter da počnete pretragu.

Upoznajte FRED-a, robota koji usisava plastiku iz okeana

Možda zvuči krajnje neobično i gotovo nemoguće, ali američka neprofitna organizacija „Clear Blue Sea“ sagradila je poluautonomnog robota katamarana s kojim iz okeana namerava da usisa što više otpada.

FRED je katamaran na solarni pogon koji je organizacija sagradila s ciljem uklanjanja plastičnog otpada i korišćenja kao „usisivača za okean“.

Ovaj poluautonomni robot katamaran je nedavno imao svoju uspešnu probnu plovidbu u zalivu Mission Bay u San Dijegu, a njime je daljinski upravljao Džastin Ho, glavni mašinski inženjer na Univerzitetu Kalifornija u San Dijegu.

FRED ili punim imenom Floating Robot for Eliminating Debris je plutajući robot za uklanjanje otpada. Prototip je postavljen na katamaran dužine pet metara koji mu osigurava stabilnost na morskoj površini, a većinu svoje energije dobija iz solarnih panela montiranih na aluminijski okvir.

FRED plovi brzinom od oko dva čvora, što mu omogućuje prikupljanje plutajuće plastike na način sličan transportnoj traci, piše Washington Post.

Osim što ne uzrokuje zagađenje, FRED je obazriv i prema morskim životinjama jer ima ugrađeni sistem uzbunjivanja koji ga upozorava kada su one u blizini. Takođe, hvataljke otpada izrađene su od plastike i dužina im se kreće u rasponu od jednog centimetra do jednog metra.

U organizaciji „Clear Blue Sea“ nadaju da će do idućeg proleća uspeti da dovrše 50-metarsku verziju FRED-a koja će moći samostalno da sakuplja plastični otpad na otvorenom moru.

Tokom svoje prve plovidbe FRED je od obale bio udaljen svega 30 metara i uspeo je da prikupi većinu plutajuće PET ambalaže i cevi od stiropora.

Ipak, prilikom probne plovidbe ipak je uočen jedan ne tako mali problem. Plovilo je prouzrokovalo vrtloge koji su rasterali plastični otpad, no FRED je na kraju ipak uspeo da prikupi njegovu većinu, prenosi Eko Vjesnik.

Organizaciji „Clear Blue Sea“ i njegovom istraživačkom timu sada predstoji dodatno usavršavanje „usisivača“ koje bi trebalo omogućiti njegovo precizno podešavanje.

„Clear Blue Sea“ je američka neprofitna organizacija sa sedištem u San Dijegu u južnoj Kaliforniji koja u saradnji s raznim kompanijama i drugim neprofitnim organizacijama pronalazi rešenja za borbu protiv zagađenja mora i okeana plastičnim otpadom.

Pročitajte i: Na dnu okeana blizu Italije pronađen ogroman talog plastičnog otpada

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *