Pritisnite enter da počnete pretragu.

Rizik od nove bolesti je veći nego ikad, a čovečanstvo uporno ignoriše upozorenja prirode

Panedmije, kao što je ova Covid-19, prouzrokovane su ljudskim uništavanjem prirode, a čovečanstvo već decenijama ignoriše snažne signale koje nam priroda šalje, upozoravaju lideri nekoliko svetskih organizacija (UN, SZO i WFO).

Prema izveštaju Svetske fondacije za prirodu (WFO), rizik od nove bolesti u budućnosti koja se prenosi sa divljih životinja na čoveka je veći nego ikada, sa mogućnošću da uništi zdravlje, ekonomiju i globalnu sigurnost.

Uništavanje divljeg sveta, neplanska seča šuma i uništavanje prirode u celini su glavni uzroci prenosa zaraze sa životinjskog na ljudska bića, piše u izveštaju.

Kako piše britanski list “Guardian“, u izveštaju se pozivaju vlade da se orijentišu na zeleni i zdravi oporavak od pandemije Covid-19, a posebno da reformišu destruktivnu poljoprivredu i neodrživu proizvodnju hrane.

Šef UN-ove agencije za zaštitu okoline i vodeći ekonomista je rekao da je Covid-19 “SOS signal čovečanstvu” da trenutna ekonomska razmišljanja nisu prepoznala da ljudsko bogatstvo zavisi o zdravlju prirode.

Videli smo da su se predhodnih godina pojavile mnoge bolesti, poput Zika, Aids-a, Sars-a i Ebole, a sve potiču iz životinjske populacije u uslovima velikog pritiska na životnu sredinu. Sve te bolesti ilustruju da naše vlastito destruktivno ponašanje prema prirodi ugrožava naše vlastito zdravlje“, rekla je šefica UN-ove Konvencije o biološkoj raznolikosti, Elizabeta Maruma Mrema.

Pročitajte i: Zašto je Srbija završila tek na 45. mestu zemalja u oblasti zaštite životne sredine

Izvor: Tanjug

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *