Pritisnite enter da počnete pretragu.

Peru sadi milion stabala oko drevnog grada Maču Pikču

Peru planira da zasadi milion stabala oko arheološkog nalazišta Maču Pikču kako bi ga zaštitio od klizišta i šumskih požara.

Akciju sadnje plantaža najavio je peruanski predsednik Martin Viskara u januaru. On je rekao da je sadnja milion stabala oko drevnog grada Maču Pikču “obaveza vlade, regiona i svih građana koji žele da zaštite ovo svetsko čudo”.

Slavni grad Inka prostire se na površini od 35.000 hektara. Svake zime i leta preti mu opasnost od klizišta i šumskih požara. Sadnja drveća pomoći će i u zaštiti lokalne flore i faune.

Ovo turističko mesto, koje je 1911. godine ponovo otkrio Hajram Bingam, poslednjih godina pretrpelo je određene promene kako bi se sprečila oštećenja i degradacija. Tako Hram Sunca, Grupa Kondor i Intihuatana sada imaju ograničeno vreme posete i broja posetilaca.

Sličan projkat izveden je u februaru 2019. godine, kada su Ekozija i Progreso zasadili 1,2 miliona stabala u zemljama Južne Amerike. Ovo je bio najveći projekat pošumljavanja na tom području, piše KEAdventure.

Pročitajte i: Kako jednostavnim trikom naterati ljude da brinu o životnoj sredini

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *