Pritisnite enter da počnete pretragu.

Deo koralnog grebena Mauricijusa trajno ugrožen zbog nafte

Korali koji vekovima žive na obodu Mauricijusa ugroženi su naftom prolivenom iz olupine japanskog tankera, kažu naučnici.

Na satelitskim snimcima vidi se 1.000 tona izlivene nafte koja se širi severno duž obale sa mesta izlivanja u tirkiznim vodama morskog parka Blu Bej, prenosi Reuters. Naučnici tvrde da šteta prouzrokovana izlivanjem može decenijama da utiče na Mauricijus i njegovu ekonomiju zavisnu od turizma.

Ovo izlivanje nafte dogodilo se u jednom od najosetljivijih područja Mauricijusa, ako ne i najosetljivijem“, rekao je okeanograf i inženjer zaštite životne sredine Vasen Kaupaimuto sa ostrva, gde je nadgledao katastrofu.

Pogledaj i: Koralni grebeni će potpuno nestati do 2100. godine

Prema njegovim rečima, biće potrebne decenije za oporavak od ove štete, a neki od grebena se možda nikada neće oporaviti.

Nafta dolazi sa japanskog broda MV Vakašio, koji se 25. jula nasukao na greben. I dalje nije jasno zašto je brod plovio tako blizu obale.

Otprilike nedelju dana kasnije, nafta je počela da curi. Međutim, protok je zaustavljen, kažu vlasti, nakon što su ispumpali preostalu naftu sa broda.

Vlasnik broda „Nagašiki šiping“ rekao da će se suočiti sa svojom odgovornošću i proceniti nadoknadu za katastrofu.

Izvor: Tanjug

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *