Pritisnite enter da počnete pretragu.

Koralni grebeni će potpuno nestati do 2100. godine

Klimatske promene mogle bi da unište sve koralne grebene na Zemlji, pokazalo je novo američko istraživanje.

Očekuje se da će koralni grebeni, oko 70-90 odsto njih, nestati tokom sledećih 20 godina zbog zagrevanja okeana, porasta nivoa kiselosti mora i zagađenja, tvrde naučnici sa havajskog univerziteta Manoa.

Do 2100. izgledi su prilično tmurni“, kaže Rene Seter, jedna od naučnica sa Univerziteta.

Pojedini aktivisti za zaštitu životne sredine i istraživači rade na obnovi koralnih grebena – žive korale uzgajaju u laboratorijama, a potom ih vraćaju u more kako bi pokušali da ožive umiruće grebene. Ipak, to možda neće biti dovoljno da se spasu koralni grebeni, upozoravaju naučnici, prenosi CNN.

U okviru studije naučnici su mapirali lokacije u okeanima koje su najpogodnije za obnovu grebena, uzimajući u obzir faktore kiselosti i temperature vode, gustine stanovništva i intenzitet ribolova. Nakon ispitivanja tih lokacija došli su do poražavajućeg zaključka – do 2100. godine na Zemlji neće ostati nijedan koralni greben.

Većina delova okeana gde danas ima koralnih grebena neće biti pogodna za njihov život već 2045, a stanje će se pogoršati do 2100. godine.

Postoji tek nekoliko lokacija na kojima bi se do 2100. mogli obnoviti koralni grebeni poput delova Donje Kaliornije ili Crvenog mora, ali čak ni oni nisu idealna staništa za korale zbog blizine reka“, kaže Seter.

Naučnici upozoravaju da su klimatske promene veliki ubica. Zagađenje jeste problem, ali je tek mali deo jedne velike pretnje.

To što održavamo plaže čistima je sjajno i što se borimo protiv zagađenja vazduha je fantastično. Moramo da nastavimo sa tim. Ali, kada sve sumiramo, borba protiv klimatskih promena je ono za šta treba da se zalažemo kako bismo zapštitili korale“, dodala je Seter.

Pročitajte i: Da li će klimatske promene uništiti Viktorijine vodopade?

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *