Pritisnite enter da počnete pretragu.

Jedna od najlepših plaža na svetu trajno zatvorena zbog zagađenja

Nakon filma “Plaža” u kom Leonardo DiKaprio tumači glavnu ulogu, veliki broj posetilaca nagrnuo je na Maja Bej, na tajlandskom ostrvu Fi Fi Li.

Jedna od najpopularnijih plaža na svetu, koja je postala omiljena lokacija turista nakon filma “The Beach” iz 2000. godine, sa Leonardom DiKapriom u glavnoj ulozi, biće trajno zatvorena, kako bi se oporavila od štete koju su joj naneli milioni turista.

Zlatni pesak i kristalno čista voda na plaži Maja Bej, koja je okružena liticama Fi Fi Li ostrva, postala je jedna od najposećenijih destinacija na Tajlandu. Ova mala plaža pretrpela je velika oštećenja prethodnih godina, jer je svakodnevno na nju stizalo 5.000 turista i 200 brodova.

Iako je najavljeno da će plaža biti zatvorena na četiri meseca, tajlandske vlasti rešile su da ovo produže na neodređeno vreme, jer je oštećenje prirodne sredine mnogo veće nego što je prvobitno procenjeno.

Zbog ogromnog zagađenja izazvanog smećem, brodovima i kremama za sunce, procenjuje se da je preko 80% korala oko Maja Bej uništeno.

Godinama unazad nadležni su upozoravali na katastrofu koja će se desiti ukoliko se nešto ne preduzme, ali su vlasti Tajlanda ostale gluve na njihove zahteve, jer je samo ova lokacija u budžet slivala skoro 11 miliona dolara godišnje.

Sada, očekuje se da će biti potrebne godine da se priroda vrati u stanje približno starom.

Film “Plaža” snimljen je na ovom ostrvu / Foto: Profimedia
Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *