Pritisnite enter da počnete pretragu.

Borci protiv seksualnog nasilja dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za mir

Nobelovu nagradu za mir ove godine dobili su borci protiv korišćenja seksualnog nasilja kao oružja u ratu Nadia Murad i Denis Mukvege.

Mukvege je ginekolog iz Konga koji radi sa žrtvama silovanja, a Nadia Murad je pripadnica naroda Jezida iz Iraka koju su silovali estremisti Islamske države. Oboje se bore protiv korišćenja seksualnog nasilja kao oružja u ratu.

Ginekolog i žrtva, Denis Mukvege i Nadia Murad su otelotvorenje svetskog pokreta koji prevazilazi okvir samo ratnih sukoba kao što je pokret #MeToo koji je nastao pre godinu dana otkrićima o seksualnom zlostavljanju u medijima, prenosi agencija Frans pres.

Predsednica Norveškog Nobelovog komiteta Berit Rajs-Andersen rekla je da su ovogodišnji dobitnici izabrani da se skrene pažnja na činjenicu da se “žene zapravo koriste kao oružje u ratu”.

Ona je rekla da su dobitnici Denis Mukvege (63) i Nadia Murad (25) ugrozili ličnu bezbednost da bi se borili protiv toga.

Denis Mukvege je ginekolog kog su zbog njegove borbe protiv seksualnog nasilja pokušali da ubiju / Foto: Profimedia

– Denis Mukvege je neko ko je posvetio ceo svoj život žrtvama seksualnog nasilja počinjenog za vreme rata. Nadia Murad je žrtva koja govori o zloupotrebama počinjenim nad njom i nad drugima – rekla je Rajs-Andersen.

Mukvege je lečio hiljade žena u Kongu, mnoge od kojih su bile žrtve grupnog silovanja. Naoružani ljudi pokušali su da ga ubiju 2012. godine što ga je primoralo da privremeno napusti zemlju. On je radio u bolnici Panzi koju je osnovao 1999. u Bukavu, na istoku Demokratske Republike Kongo.

– Mogli smo da postavimo crvenu liniju protiv hemijskog oružja, biološkog oružja, nuklearnog oružja, danas treba takođe da stavimo crvenu liniju protiv silovanja kao oružja u ratu – rekao je Mukvege za Frans pres 2016. godine.

Murad je jedna od oko 3.000 Jazidi žena i devojaka koje su bile žrtve silovanja i drugog nasilja u rukama vojske Islamske države. Ona je 2014. uspela da pobegne posle tri meseca zatočeništva i rešila je da govori o svojim iskustvima. Sa 23 godine imenovana je za prvog ambasadora dobre volje Ujedinjenih nacija za dostojanstvo preživelih od trgovine ljudima.

Uz priznanje dobitnicima se dodeljuje i novčana nagrada od devet miliona švedskih kruna (1,01 milion dolara).

Nagrade će biti uručene u Oslu 10. decembra, na godišnjicu smrti osnivača nagrade, švedskog industrijalca i filantropa Alfreda Nobela. Za Nobelovu nagradu za mir ove godine prijaviljeni su 331 pojedinac i organizacije. Prošle godine Nobelovu nagradu za mir dobila je Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja (ICAN).

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *