Pritisnite enter da počnete pretragu.

Zašto je Sunce crveno?

Ovaj spektakularni fenomen je dobro poznat, ali da li znate zbog čega se on dešava? Najčešće možete da ga primetite u vreme izlaska i zalaska sunca. Sunce postaje crveno, a nebo poprima narandžaste, grimizne ili čak purpurne tonove.

Poetično je, romantično, dirljivo… ali iznad svega, to je čista nauka. Pogledajte sami za sebe, ali zapamtite, apsolutno nikad ne gledajte direktno u Sunce. I ni ne pomišljajte da ga posmatrate dvogledom ili teleskopom – moglo bi da vam ošteti vid i izazove trajno slepilo.

Od ovog nebeskog spektakla ćete možda ostati bez reči, ali evo ipak dveju ključnih reči za vas: Rejlijevo rasejanje.

Sve se svodi na staru dobru fiziku i „optička svojstva sunčevog svetla koje prolazi kroz Zemljinu atmosferu”, kaže astronom Edvard Blumer, iz Kraljevskih muzeja Grinič, piše BBC.

Prvo moramo da razumemo svetlo, koje se sastoji od svih boja vidljivog spektra – crvene, narandžaste, žute, zelene, plave, indigo i ljubičaste.

Suština je u rasejavanju sunčevog svetla – a ono se ne rasejava ravnomerno“, kaže Blumer.

Pogledaj i: NASA je fotografisala Sunce SVAKOG DANA poslednjih 10 godina, ovo je rezultat

Svaka boja ima drugačiju talasnu dužinu i zbog toga svaka nijansa izgleda tako kako izgleda. Na primer, ljubičasta ima najkraću talasnu dužinu, dok crvena ima najdužu.

Sledeći korak je razumeti našu atmosferu, slojeve gasova – uključujući kiseonik koji udišemo – koji okružuju našu planetu i omogućuju joj život.

Rasejano svetlo

Kako sunčevo svetlo prolazi kroz različite slojeve vazduha – svaki od njih sa gasovima različite gustine – ono se prelama i razdvaja kao da prolazi kroz prizmu.

Takođe, postoje čestice koje ostaju da vise u vazduhu, a koje zauzvrat čine da rasejano svetlo odskoči i odbija se od njih.

Kad Sunce izlazi ili zalazi, njegovi zraci udaraju u gornje slojeve atmosfere pod određenim uglom… i tu nastaje „magija”. Kako se Sunčevi zraci probijaju kroz te gornje slojeve, plave talasne dužine se razdvajaju i odbijaju umesto da se apsorbuju.

Pogledaj i: Francuska pravi džinovsko veštačko sunce

Kad je Sunce nisko na horizontu, raspršuju se sve plave i zelene boje, a dobijamo narandžasti i crvenkasti sjaj svega“, kaže Blumer. To je zato što se svetla nižih talasnih dužina (ljubičaste i plave) raspršuju više od svetala dužih talasnih dužina (narandžaste i crvene)… a rezultat je lepeza fascinantnih boja na nebu.

Ali nebo izgleda crveno!

Da, ono možda izgleda tako, ali to samo tako deluje – budite sigurni da se Sunce nije nimalo promenilo.

U zavisnosti od toga gde se nalazite na svetu, vaše nebo bi moglo da bude još spektakularnije sada zbog izuzetnih lokalnih uslova.

Oblaci prašine, dima i sličnih stvari mogli bi takođe da utiču na to kako vidite nebo“, kaže Blumer.

Dakle, ako živite u Indiji, Kaliforniji, Čileu, Australiji i određenim delovima Afrike – ili bilo gde blizu crvenog peska – vaša atmosfera mogla bi da bude bogatija česticama koje odbijaju svetlo u zavisnosti od vremenskih uslova.

To je pomalo kao ono što se dešava na Marsu, kad se crvena prašina digne u vazduh, odaje utisak da je nebo crvenkasto-roze“, kaže Blumer.

A čak i ako živite daleko od pustinje i dalje možete da budete u prilici da posmatrate ta dramatična neba – saharski pesak često ostane da visi u višim slojevima atmosfere i putuje preko Evrope i dalje do Sibira ili čak američkog kontinenta.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *