Pritisnite enter da počnete pretragu.

Naučnici: Život može da se seli sa planete na planetu

Bakterije mogu u svemiru da prežive i tri godine, prema naučnicima koji su proučavali kolonije mikroba izvan Međunarodne svemirske stanice (MSS).

Naučnici iz japanskog Tanpopo eksperimenta na MSS kažu da to otkriće znači da vanzemaljski život može da bude rasprostranjen, odnosno da se prenosi sa planete na planetu.

Kolonije mikroba, tanje od parčeta papira, otporne su na ekstremnu hladnoću i visoku radijaciju u svemiru, otkrili su naučnici, prenosi Daily Mail.

Prema studiji koju su objavili u časopisu Frontiers in Microbiology, naučnici su utvrdili da su uginule samo one bakterije koje su se nalazile na vrhu kolonije, koje su zapravo služile kao zaštitni sloj za ostatak bakterija ispod njih.

Ovo otkriće, zapravo, znači da kolonije mikroba mogu da putuju između Zemlje i Marsa ili bilo kog drugog dela svemira, ukoliko “zbiju redove”.

Otkriće je bazirano na ispitivanju bakterija “deinococcus”, koje su bile naseljene izvan MSS skoro tri godine. Ono potkrepljuje teoriju nazvanu “panspermia” – kontroverznu ideju o tome da organizmi migriraju između planeta, satelita i solarnih sistema. Jedan od zagovornika ove teorije bio je i fizičar i kosmolog Stiven Hoking.

Poreklo života na Zemlji najveća misterija za ljude

Dr Akihiko Jamagiši, glavni istraživač u eksperimentu Tanpopo kaže da je poreklo života na Zemlji najveća misterija koja muči ljudska bića.

Naučnici imaju potpuno različite poglede na tu stvar. Neki misle da je život veoma redak i da se desio samo jednom u Univerzumu, dok drugi smatraju da može da se desi na svakoj pogodnoj planeti“, kaže Jamagiši.

Hoking, koji je prvi postavio teoriju o kosmologiji, objašnjenu zajednicom opšte teorije relativnosti i kvantne mehanike, smatrao je da “život može da se širi sa planete na planetu ili iz galaksije u galaksiju, putem meteora”.

Pogledaj i: Zašto je Sunce crveno?

Čak se tvrdilo da je na ovaj način život “stigao” i na Zemlju, mada su te tvrdnje široko kritikovane u naučnim krugovima. Cilj projekta Tanpopo je da se istraži mogućnost prirodnog međuplanetarnog saobraćaja života bakterija.

Testovi su sprovedeni između 2015. i 2018. godine izvan istraživačke letelice nazvane Kibo, i to na oko 402 kilometra iznad Zemlje. Pokazali su da mikroskopski organizmi mogu da stvore život negde u svemiru, ponovo se razmnožavajući pošto nađu odgovarajuće uslove.

Naučnici su posadili bakterije različitih veličina u svemir na godinu, dve ili tri, i posle podataka njihove izloženosti godinu, dve ili tri, procenili su da su one koje su bile tanje od 0,05 mm mogle da prežive čak 45 godina na MSS.

Rezultat je nagovestio da bi bakterije ‘deinococcus’, otporne na radio zračenje, mogle da prežive tokom putovanja sa Zemlje na Mars i nazad, što je nekoliko meseci ili godina u najkraćoj orbiti“, kazao je Jamagiši sa tokijskog univerziteta.

Prethodna istraživanja su pokazala da bakterije mogu da prežive dugo kada su zaštićene kamenim ogrtačem, što je fenomen poznat kao “litopanspermija”.

Izvor: N1

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *