Pritisnite enter da počnete pretragu.

Itan Hok kao “melanholični vizionar Nikola Tesla”

Glumac Itan Hok u novom filmu o naučniku Nikoli Tesli glumi melanholičnog vizionara u meditativnom ostvarenju reditelja Majkla Almarejde, prenosi New York Times u svom pregledu kulturnih dešavanja.

Film “Tesla”, koji je premijerno prikazan krajem januara na filmskom festivalu “Sundance”, sada je i zvanično izašao.

“Iako je tokom svog života bio gotovo neobjašnjiv, Tesla, koji je rođen u Smiljanu 1856. godine, a umro u njujorškom hotelu 1943. godine, poslednjih decenija postao je učvršćivač u hladnom nervoznom panteonu slavnih. Svoje ime preneo je električnom automobilu, a slavni Dejvid Bouvi ga je igrao u filmu Kristofera Nolana“, preneo je list.

Mistika proizlazi iz smisla da je Tesla predvidio, barem teoretski, veći deo tehnologije kojoj se sada čudimo, uključujući globalnu bežičnu komunikaciju. Medjutim, vrlo malo slika o njemu pojaviće se na pretrazi Gugla, tako da zadržava “tvrdoglavu auru misterije”, ocenjuje New York Times.

Itan Hok, sumornog lica i teških brkova, glumi Teslu kao nemirnu dušu opterećenu genijalnošću koju proganja i melanholija. 

Manje maštovit film možda bi pokušao da otkrije tu izvornu tugu u detinjstvu, ili da otkrije vezu između Teslinog melanholičnog temperamenta i njegove karijere. Ali Hok u svojoj ulozi, tihoj i privlačnoj, nije ni herojski vizionar, ni tragični junak. Jednostavno ima svoje raspoloženje, preneo je list utiske o filmu. 

Ostvarenje inače prati Teslin život sa posebnim osvrtom njegovog odnosa sa Tomasom Edisonom

Film je pun modernih anahronizama jer likovi koriste laptopove, mobilne telefone i slušaju elektronsku muziku, stvari koje je sam Tesla predvideo za života. 

Izvor: Beta AFP

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *