Pritisnite enter da počnete pretragu.

5 inspirativnih poruka najmlađe dobitnice Nobelove nagrade za mir

Malala Jusafzai, najmlađa dobitnica Nobelove nagrade i aktivistkinja za ljudska prava, juče je proslavila 23. rođendan. U njenu čast, Ujedinjene nacije proglasile su 12. jul “Danom Malale” (Malala Day).

Malala Jusafzai postala je međunarodni simbol i ikona borbe za pravo žena na obrazovanje žena.

Devojčica se našla na meti talibana zbog svojih kritika njihovog regresivnog tumačenja islama koji ograničava pristup obrazovanju devojčicama.

Jedno dete. Jedan nastavnik. Jedna knjiga i jedna olovka mogu da promene svet. Obrazovanje je jedino rešenje.

Malala Jusufzai

Upucana je 10. oktobra 2012. u Pakistanu, dok se vraćala kući iz škole. Oporavak, tokom kojeg je bila podvrgnuta i rekonstrukciji lobanje, trajao je više od tri meseca.

Zbog svoje hrabrosti, Malala Jusufzai dobila je 2014. Nobela za mir i postala najmlađa dobitnica ove prestižne nagrade ikada.

Rekla sam sebi. Malala, moraš da budeš hrabra. Ne smeš da se plašiš nikoga. Ti samo pokušavaš da se obrazuješ. Ne činiš nikakav zločin.

Malala Jusufzai

Teroristi su mislili da će promeniti naše ciljeve i zaustaviti naše ambicije, ali u mom životu ništa se nije promenilo osim što su slabost, strah i beznađe umrli. Rođene su snaga, moć i hrabrost. Ne mrzim čoveka koji je pucao na mene. Čak i da držim oružje u ruci ne bih pucala na njega“, rekla je u govoru u Ujedinjenim nacijama Malala, koja je danas dobitnica brojnih priznanja.

Važnost našeg glasa shvatamo tek kada nas ućutkaju.

Malala Jusufzai

Na svoj 18. rođendan u Libanu, u blizini granice sa Sirijom, otvorila je školu za sirijske izbeglice koja nudi obrazovanje devojčicama od 14 do 18 godina. Školu finansira neprofitna organizacija koja nosi njeno ime, a nakon otvaranja zamolila je svetske lidere da “investiraju u knjige, a ne u metke”.

Ne shvatamo koliko nam je nešto važno dok ne pokušaju da nam to nešto otmu iz ruku.

Malala Jusufzai

Prošlog meseca diplomirala je na Oksfordu.

“Teško mi je da opišem koliko sam srećna i zahvalna sada kada sam dobila diplomu iz filozofije, politike i ekonomije na Oksfordu”, objavila je tada na Tviteru.

Moramo da verujemo u snagu naših reči. Naše reči mogu da promene svet.

Malala Jusufzai

Uz poruku je objavila je i fotografije na kojima se vidi kako slavi uz kolače s rodbinom.

“Ne znam šta ću sada. Za sada će to biti Netflix, čitanje i spavanje”, dodala je.

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *