Pritisnite enter da počnete pretragu.

Kako je fudbaler Mančester Junajteda naterao britanskog premijera da nahrani 1,3 miliona siromašne dece

Britanski premijer Boris Džonson popustio je pred pritiskom 22-godišnjeg fudbalera Mančester Junajteda i odlučio da obezbedi hranu za 1,3 miliona britanske dece koja žive u siromašnim porodicama.

Markus Rašford, mlada zvezda “Crvenih đavola”, poslednjih nedelja je “pritiskao” vladu Velike Britanije da pomogne socijalno ugroženoj deci tokom školskih praznika, a u ponedeljak je objavio otvoreno pismo svim poslanicima u parlamentu moleći za pomoć.

“U Engleskoj je 200.000 najugroženije dece. Ima ih toliko da biste njima mogli dvaput napuniti Vembli. Baš me zanima hoće li oni, ako će imati sreće kao ja da zaigraju za reprezentaciju, moći s ponosom da obuku naš dres i pevaju englesku himnu. Pre deset godina i ja sam bio jedno od te dece i da nisam ovde gde jesam, verovatno nikad ne biste čuli moju priču. Ovo ne treba da bude politička odluka, ovo je pitanje humanosti. Svi bi trebalo da se pogledamo u ogledalo i pitamo se jesmo li dovoljno učinili za one kojima je naša pomoć najpotrebnija. Valjda se slažemo da nijedno dete ne bi trebalo da bude gladno”, napisao je, između ostalog, Rašford u svom pismu koje je do sada podeljeno 285.000 puta.

Ekonomska kriza najjače je pogodila one najsiromašnije, a postojala je opasnost da roditelji ugrožene dece tokom letnjih praznika neće imati novca za hranu, budući da su se njihova deca hranila u školi.

Škotska i velška vlada najavile su da će i tokom leta finansirati tu decu, ali engleska vlada je rekla da se besplatni obroci ukidaju krajem školske godine. Kad je to čuo, Rašford i njegovih 2,9 miliona pratilaca na društvenim mrežama pokrenuli su veliku kampanju da vlada promeni odluku i pomogne ugroženim porodicama.

Džonsonova vlada se prvo oglušila na ovaj apel, a onda ga i odbila. Međutim, britanski premijer je promenio mišljenje i najavio da će 1,3 miliona dece dobiti vaučere od 15 funti nedeljno za hranu tokom letnjih praznika. To će državu koštati oko 120 miliona funti.

View this post on Instagram

Keep on smiling, stay indoors ♥️

A post shared by Marcus Rashford MBE (@marcusrashford) on

Markus Rašford je pauzu izazvanu koronavirusom iskoristio za društveni angažman. Kroz udruženje FareShare prikupio je 20 miliona funti za pomoć socijalno ugroženim porodicama koje su bile teško pogođene korona-krizom.

Često je tvitovao o ovom problemu.

“Kad se probudite i istuširate se, zastanite na sekundu i prisetite se roditelja koji nemaju novca da plate vodu pa im je ona isključena. Kad upalite ringlu za kafu, setite se roditelja kojima je struja isključena jer su ostali bez posla u krizi i ne mogu da plate struju. A kada otvorite frižider i izvadite mleko, setite se da je među nama 200.000 dece koja doslovno nemaju šta da jedu. Setite se da se ta deca jutros pitaju ‘zašto?’”, samo je jedan od serije tvitova koje je Rašford objavio, piše Index.hr.

Iako zarađuje 200.000 funti, Rašford jako dobro zna kako je to biti gladan u detinjstvu. Dok je išao u osnovnu školu, jedini obrok do kasno uveče bio mu je onaj u školi. Morao je da čeka mamu da se vrati s posla posle 19 sati i tek tad bi dobio večeru jer mama nije imala da mu ostavi novac za užinu tokom dana.

Mančester Junajted ga je primio na svoju akademiju kad je imao 11 godina – godinu dana ranije nego što je to uobičajeno jer je bio neuhranjen.

Nakon što je objavljeno da je Džonson najavio da će ipak pomoći gladnoj deci, Markus Rašford je na Tviteru napisao: “Ne znam šta da kažem. Vidite li šta možemo kad se držimo zajedno. Ovo je Engleska 2020.”

Pročitajte i: Fudbaler nosi polomljen telefon, a siromašnima uplaćuje 70 evra svakog meseca

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *