Pritisnite enter da počnete pretragu.

Kinezi prave revoluciju u auto-industriji

Kineski gigant za proizvodnju baterija za električne automobile za „Teslu“ i „Folksvagen“ razvio je novu moćnu bateriju koja traje dva miliona kilometara – što bi moglo da predstavlja pravu prekretnicu u automobilskoj industriji.

“Contemporary Amperex Technology Co. Ltd” (CATL) spreman je da proizvede bateriju koja ima vek trajanja od 16 godina i dva miliona kilometara, rekao je Zeng Jukun, predsedavajući izvršnog odbora kineskog giganta.

Sadašnje baterije dolaze sa garancijama koje pokrivaju oko 240.000 kilometara i osam godina, prenosi RTS pisanje Blumberga.

Ukoliko neko sada napravi narudžbinu, mi smo spremni za proizvodnju“, istakao je Zeng bez otkrivanja da li su neki ugovori potpisani.

Zeng, čija kompanija je najveći proizvođač automobilskih baterija, naveo je da nova energetska jedinica košta oko deset odsto više od baterija koje se trenutno nalaze u vozilima.

Produžavanje životnog veka je jedan od ključnih napredaka potrebnih za budućnost električnih automobila, zato što bi baterija mogla da se koristi i u drugom vozilu.

To bi značajno umanjilo trošak posedovanja električnog vozila, što bi trebalo pozitivno da utiče na auto-industriju.

Kako je već pisao specijalizovani portal Elektrek, „Tesla“ planira da proizvede sopstvenu bateriju trajanja dva miliona kilometara, ali zajedno sa partnerima.

Prošlog meseca, Rojters je izvestio od tome da „Tesla“ radi sa CATL na proizvodnji baterije trajanja dva miliona kilometara i da će je prvo ugrađivati u vozila „model 3“ proizvedena u „Gigafabrici“ u Šangaju.

Pročitajte i: Električni automobil koji će svi želeti

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *