Pritisnite enter da počnete pretragu.

Rimski brod pronađen u Viminacijumu dobiće posebno mesto u arheološkom parku

Ratni brod otkopan na površinskom kopu „Drmno” zauzeće posebno mesto u već izuzetnoj ponudi Arheološkog parka kao jedinstveno otkriće na našem području.

Viminacijum ne prestaje da svojim blagom iznenađuje arheologe koji ga istražuju. S vremena na vreme ovde iz zemlje izroni nešto novo, neočekivano, što niko ni u šali nije prizivao.

Tako je u martu, u okolini prestonice nekadašnje rimske provincije Gornje Mezije, na kopovima termoelektrane „izronio” brod, jedinstven i neverovatan arheološki pronalazak. Ipak, sve je prošlo nezapaženo, u senci pandemije virusa korona.

Arheolog dr Miomir Korać rekao je za Politiku da je brod otkriven na dubini od sedam-osam metara ispod površine zemlje. Ležao je na pesku, u koritu nekadašnje reke, koji je očigledno rečni sediment, i bio je delimično zatrpan njime, a delom glinom koja je najverovatnije močvarni nanos nastao posle promene rečnog toka kada je ovo područje postalo rit.

Sloj naslaga iznad broda bio je mešovit i nastao kombinovanjem raznovrsnih nanosa. Nesumnjivo vetar je donosio les, a reka povremenim i čestim plavljenjem – mulj.

Inače, arheolozima se posrećilo i da istočno od ušća stare Mlave u Dunav, 500 metara istočnije od ove lokacije, mesec dana ranije u istom koritu pronađu tesani čamac. Pre godinu dana na istom potezu pronađeno je i gvozdeno sidro, koje je, nažalost, nestalo iste večeri kad ga je bager iskopao. Nesumnjivo je reč o većem rečnom koritu koje je svojevremeno ili bilo glavni tok Dunava ili njegov veći rukavac.

Brod je otkriven noću zahvaljujući džinovskom bageru na površinskom kopu uglja „Drmno”, koji je tokom rada naišao na ostatke dasaka na već pomenutoj dubini, kaže Korać.

Bagerista je, imajući u vidu bogatu istoriju ovog područja i prethodna otkrića, zaključio da se radi o ostacima iz minulih vremena i obavestio arheološku ekipu uposlenu na istraživanjima antičkog Viminacijuma, koja je došla na lokaciju i radila pod reflektorom s obzirom na to da se bližila ponoć.

Odmah su uočeni delovi krme i kormila, tako da je bilo jasno da se radi o ostacima plovila, sačuvanog zahvaljujući specifičnim uslovima i visokoj vlažnosti, nastavlja Miomir Korać.

Sačekali su jutro i započeli iskopavanja. Ubrzo je potvrđeno da se radi o izuzetno dobro očuvanom rečnom brodu ravnog dna, sa ležištem za jarbol pomoćnog jedra. Očuvani deo broda dugačak je 9,5 metara, mada se pretpostavlja da je bio dugačak do 15 i širok do 2,70 metara.

Deo broda je oštećen radom bagera, ali na osnovu pronađenih delova moći će u celini da se rekonstruiše. Pramac broda podseća na rimski rostrum – brod sa podvodnim kljunom, što ukazuje da je u pitanju manji ratni brod. Na krmi je otkriven kvadratni usadnik za jedno krmeno veslo. Ravno dno broda znači da je projektovan za dejstva u plitkim rečnim vodama.

Podaci o starosti nalaza dobiće se nakon uključivanja multidisciplinarne ekipe u rad. Geolozi će na osnovu slojeva utvrditi u kom periodu je na ovom prostoru postojala reka, dok će fizikohemičari analizom radioaktivnim ugljenikom izotopom C-4 moći da utvrde u kom je periodu posečeno drveće upotrebljeno za gradnju broda.

Pogledaj i: Posetite Viminacijum od kuće

Važno je da se zna, napominje Miodrag Korać, da je u Viminacijumu bila smeštena čuvena Dunavska flotila, koja se pominje u za nauku izuzetno važnom spisu „Notitia Dignitatum”, to jest Vojnoadministrativnom registru rimske vojske.

Pored broda su pronađena i dva tesana čamca, takozvana monokla. Preneti su u Arheološki park gde će biti izloženi za posetioce i gde će stručni timovi moći da nastave svoja dalja ispitivanja.

Bez obzira na to šta će analize pokazati – da li je reč o rimskom, vizantijskom ili srednjovekovnom brodu, ili pak o brodu iz mnogo ranijeg praistorijskog perioda – već sada je jasno da će ovo otkriće zauzeti posebno mesto u već izuzetnoj ponudi Arheološkog parka „Viminacijum” kao jedinstveno otkriće na našem području.

Izvor: Politika

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *