Pritisnite enter da počnete pretragu.

Sve što niste znali o kultnoj filmskoj sceni i haljini Merilin Monro

Jedne noći na Menhetnu, 1954. godine, koktel haljina boje slonovače ušla je u istoriju svetske filmske kinematografije kada je, u kultnoj sceni filma “Sedam godina vernosti” lepršala oko čuvene Merilin Monro.

U filmu Bilija Vajldera, Merilin Monro, flertujući sa komšijom iz prizemlja, zastaje nad rešetkom podzemne železnice kada veštački izazvan vetar podiže haljinu koju je nosila, otkrivajući donji veš.

Snimanje ove scene u Njujorku, na uglu Avenije Leksington i 52. ulice bilo je zakazano za jedan sat posle ponoći. Merilin i ekipu dočekalo je nekoliko hiljada posetilaca i više od 100 fotografa.

Glumica je morala da ponovi scenu čak 14 puta. Ipak, konačna verzija koja je ušla u film snimljena je u Fox-ovom studiju u Kaliforniji, iako su u promotivne svrhe korišćene fotografije sa njujorškog snimanja.

Merilin je vodila računa oko toga šta će “pokazati” u filmu, pa je tako pažljivo krotila svoju haljinu, a da bi se dodatno osigurala od neželjenih snimaka, nosila je dupli veš.

Dok su okupljeni gledaoci oduševljeno uzvikivali „ponovo“, tadašnji suprug slavne glumice, legendarni sportista Džo Dimađo bio je manje oduševljen, piše BizLife.

Merilin Monro i Džo Dimađo

Vajlder je u svojoj knjizi opisao “smrtni pogled” na Dimađovom licu kada se besno okrenuo zbog onoga što je gledalo hiljadu ljudi i otišao u obližnji hotel.

Kada mu se Monro, nakon snimanja scene pridružila, svađa koja je nastala u apartmanu 1105 bila je jedna od mnogih slamki koja je navodno prekinula burni brak. Tri nedelje kasnije u Los Anđelesu, najavila je njihov razvod.

Vilijam Travila, vodeći kostimograf za kompaniju 20th Century Fox, nije mnogo razmišljao o odeći koja mu je postala najpoznatija kreacija – nazvao ju je “budalasta mala haljina”.

Ipak, ta “budalasta mala haljina” je 2011. godine na aukciji prodata za 4,6 miliona dolara. Haljinu je do tada posedovala Debi Rejnold, koja je zbog bankrota morala da proda brojne suvenire i memorabilije iz holivudske istorije. Prema njenim rečima, 1971. godine haljinu je kupila za svega 200 dolara.

Statua Maerilin Monro u centru Moskve

Travila je radio na osam filmova u kojima je glumila slavna glumica, uključujući „Kako se udati za milionera“ i „Muškarci više vole plavuše“. Travila je izradio tkaninu dovoljno tešku da se pomera kako Monro hoda, ali dovoljno lagana da uhvati taj najvažniji povetarac.

U decenijama od izlaska filma, koketirajuća haljina postala je zaštitni simbol same Merilin. Slika je imitirana na bezbroj modnih snimanja, a korišćena je za prodaju automobila, gaziranog soka od narandže i čak za kreme za depiliranje.

Modernu haljinu na pozornici su nosile Britni Spirs i Niki Minaž, za snimanja Lindzi Lohan i Madona, kao i još jedna poznata plavuša, Barbi.

Pročitajte i: Šta je rekao Nikola Tesla kada je prvi i jedini put boravio u Srbiji

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *