Pritisnite enter da počnete pretragu.

Zašto je važno pronaći vreme za odmor čak i kada radite od kuće

Rad od kuće tokom pandemije koronavirusa postao je svakodnevica za mnoge. Nije nam se izmenio samo način rada, već i način na koji se odmaramo.

Umesto da ručak pojedemo u restoranu ili kantini sa kolegama, sada na brzinu pojedemo sendvič, istovremeno proveravajući mejlove.

Izuzetno je važno da se isključite. Pokušajte da se odmaknete od posla u pauzi za ručak“, kaže Utz Niklas Valter iz nemačkog Instituta za profesionalno zdravstveno savetovanje (IFBG).

Da sam u vreme pauze za ručak bio u restoranu sa kolegama, verovatno ne bih odgovarao na telefonske pozive“, kaže Valter i dodaje:

Ako ni to ne pomogne, sklonite mobilni dok ručate. To je odličan način koji može da pomogne da pogled ne bude neprestano usmeren prema ekranu.

Osobe koje žive same i nedostaje im razgovor sa drugim osobama, za vreme pauze mogu da dogovore ručak sa njima. U idealnom slučaju trebalo bi voditi računa i o tome da, kada radeći od kuće dogovorite ručak, ne odete predaleko jer biste i na taj način mogli da budete izloženi nepotrebnom stresu.

Ali Valter kaže da i ta odluka zavisi od pojedinca i od toga da li želi pauzu da provede sa drugim osobama. On dodaje da će introvertne osobe verovatno radije i pauzu za ručak provesti u restoranu bez tuđeg društva.

Osim pauze za ručak, svi koji rade od kuće trebalo bi da pokušaju da uvedu još nekoliko kratkih pauza u svoj dnevni raspored.

Ako radite od kuće imate mogućnost na kratko da odspavate“, kaže Valter.

Možete leći na kauč, ali važno je da ne zaspite duže od petnaestak minuta.

Podesite alarm na 17 do 20 minuta da biste bili sigurni da nećete utonuti u dubok san.”

Zbog pandemije koronavirusa i duža putovanja još uvek su vrlo neizvesna. Ali Valter u svakom slučaju preporučuje promenu sredine, naročito ako vam se životni prostor pretvorio u kancelariju.

Ako ste u mogućnosti, pokušajte da promenite sredinu na nekoliko dana“, savetuje on.

I poslednje, ali ne i najmanje važno: u vreme odmora isključite računar i ostalu opremu čim završite sa poslom predviđenim za taj dan ili dok ste na odmoru, naročito ako se ona nalazi u kuhinji ili u spavaćoj sobi.

Pročitajte i: Da li je rad od kuće povlastica ili otežavajuća okolnost?
Izvor: N1
Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *