Pritisnite enter da počnete pretragu.

Koronavirus: Lame ključne za imunoterapiju

Lama Fifi koja pase na Univerzitetu u Redingu ni ne sluti da je deo važnog istraživanja, za koje naučnici misle da bi moglo da preokrene borbu sa koronavirusom.

Istraživači sa britanskog Instituta Rozalin Frenklin pri Univerzitetu u Redingu proučavaju antitela lame Fifi, u pokušaju da razviju imunoterapiju za koronavirus.

Očekuje se da „koktel sa antitelima” uđe u klinička ispitivanja kroz nekoliko meseci. Podaci o toku istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu Nature Structural and Molecular Biology.

Studija podrazumeva veštačku proizvodnju antitela kakva imaju lame, koja su relativno mala i mnogo jednostavnija po strukturi nego antitela koja se stvaraju kod ljudi.

Ključ zagonetke koronavirusa

Direktor Instituta Rozalin Frenklin, profesor Džejms Nejsmit koji je na čelu naučnog tima, kaže da je tehnika koju naučnici promenjuju slična pokušaju narezivanja ključa za bravu.

Antitela lame su ključ koji se ne odgovara bravi u potpunosti – može da prođe kroz bravu, ali ne može da je otključa. Zbog toga na osnovu ovog ključa pokušavamo da narežemo onaj koji bi odgovarao ljudima“, kaže ovaj naučnik.

Antitela su odgovor imunog sistema koji se stalno prilagođava novim pretnjama i predstavljaju molekule koji neutrališu viruse i bakterije koji napadaju organizam.

Ako se ponovo zarazite“, objašnjava profesor Najsmit, “vaša antitela pronalaze virus i uništavaju ga“.

Terapija jača imuni sistem obolele osobe tako što ubacuje antitela koja su već spremna na borbu protiv virusa, piše BBC.

Postoje nedvosmisleni dokazi da krv sa antitelima, uzeta od ljudi koji su preležali Covid-19, daje dobre rezultate prilikom lečenja.

Međutim, antitela napravljena po uzoru na lame omogućila bi laboratorijsku proizvodnju odgovarajućih antitela.

Deo antitela lame, napravljen u laboratoriji, naziva se nanotelo, objašnjava profesor Smit.

Laboratorijski proizvodimo nanotela koja ubijaju korona virus izuzetno efikasno, bolje nego bilo koji drugi metod koji nam je poznat. Ona potpuno neutrališu virus“, dodaje naučnik.

Nanotela uništavaju virus tako što se kače na specifičan protein koji se nalazi na krunici, van kapsule virusa. Na taj način, virus je demobilisan i ne može da se zakači za ljudske ćelije.

U suštini, u laboratoriji rekreirano uslove u kakvim bi se antitela i virus našli u ljudskom organizmu“, dodaje profesor Najsmit.

Takođe, ovakve uslove možemo da stvorimo vrlo brzo, pa ako se virus iznenada bude promenio, mi ćemo moći da napravimo odgovarajuća nanotela u laboratoriji.”

Naučnici planiraju da započnu ispitivanja na životinjama ovog leta, da bi pre kraja godine mogli da uđu u klinička ispitivanja.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *