Pritisnite enter da počnete pretragu.

Deci u Britaniji zabranjeno da udaraju loptu glavom

Fudbalski savezi Engleske, Škotske i Severne Irske zabranili su deci do 12 godina udaranje lopte glavom na treninzima nakon ispitivanja koja su utvrdila da su bivši fudbalski profesionalci izloženi većoj opasnosti od demencije.

Udaranje lopte glavom ograničeno je i među decom starijih uzrasta, pa će na primer deca od 12 do 15 godina samo jednom nedeljno smeti na treninzima da udare loptu glavom.  

Engleski fudbalski savez je poručio da će nove smernice stupiti na snagu odmah, ali neće preporučiti odustajanje od igranja glavom tokom omladinskih utakmica. 

Ovu odluku doneli su nakon što su objavljeni rezultati studije fudbalskog uticaja na životno zdravlje i rizik od demencije (FIELD) koju je sproveo Univerzitet Glazgov, a podržao škotski FA. 

U istraživanju je analizirana medicinska dokumentacija 7.676 muškaraca koji su igrali profesionalni fudbal u Škotskoj, rođeni između 1900. i 1976. Otkriveno je da je demencija jedan od uzroka smrti 11 odsto bivših fudbalera u poređenju s oko tri odsto za sociodemografski podudarni uzorak. 

Fudbaleri imaju pet puta više šanse oboleti od Alchajmerove bolesti, četiri puta više od bolesti motornog neurona kao što su Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) ili Lu Gerigova bolest, dva puta više od Parkinsonove bolesti i na kraju tri i po puta više šansi da će biti dementni. 

Iako škotska studija nije izričito potvrdila da je udaranje lopte glavom uzrok povećanih degenerativnih neurokognitivnih bolesti kod fudbalera, odluka je doneta kako bi se “ublažili potencijalni rizici”.

Pročitajte i: Fudbaler nosi polomljen telefon, a siromašnima uplaćuje 70 evra svakog meseca

Izvor: Fena

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *