Pritisnite enter da počnete pretragu.

Ajurvedska terapija toplom vodom

Jedno od osnovnih polazišta ajurvede, drevne indijske medicine, predstavlja ispijanje tople vode jer po njihovom učenju to direktno utiče na zdravlje.

Kada steknete naviku konzumiranja pijaće vode na sobnoj temperaturi i nešto toplije, za kratko vreme ćete osetiti poboljšanje u vašem zdravlju kroz poboljšano varenje i pražnjenje creva.

Ajuverda je zasnovana na iskustvu naroda i pažljivom posmatranju tela i zdravlja ljudi. Ona je duboko ukorenjena u prirodi. Prema definiciji Svetske zdrastvene organizacije ona je najstarije održan sistem zaštite zdravlja u svetu. Koren reči dolazi od “ajus” što znači život i “veda” što znači znanje i mudrost.

U njoj se čoveku pristupa holistički, odnosno kao celini. Mnoge kulture i jezici je prevode kao nauku o životu i mnoge alternativne metode lečenja dolaze upravo iz ajurvede.

Osnovna pravila ajurvedske ishrane su veoma važna za dobro zdravlje, ali i za lečenje od bilo koje bolesti. Prvo pravilo ajurvede je ispijanje tople vode ujutru na prazan stomak, zatim izbegavanje konzervisane hrane, crvenog mesa i belog šećera, ručak mora biti u podne i veoma obiman, a večera mora biti do 19h.

Jedno od osnovnih polazišta ajuverde predstavlja ispijanje tople vode jer po njihovom učenju to direktno utiče na zdravlje. Svi saveti koji dolaze iz ajurvede odnose se samo na toplu vodu, a ne i na količine vode koje treba popiti na dan. Ajurveda misli da navike umiru poslednje i da zato treba graditi životne zdrave navike koje se sastoje u jednostavnim stvarima, kao što je svakodnevno pijenje tople vode.

Kada steknete naviku konzumiranja vode na sobnoj temperaturi i nešto toplije, za kratko vreme ćete osetiti poboljšanje u vašem zdravlju u smislu poboljšanog varenja i pražnjenja creva. Takođe će se osetiti za kratko vreme i efekti na celokupno zdravlje u smislu svakodnevnih aktivnosti, učinka u radu pa i samog raspoloženja.

Izvor: U Balansu
Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *