Pritisnite enter da počnete pretragu.

Značaj privatnosti podataka na radnom mestu

Veliki broj zanimanja zahteva visok nivo poverljivosti u rukovanju izveštajima, istraživanjima, savetovanjem, vlasničkim podacima i poslovnim tajnama.

I ne postoji drugi način da regruteri utvrde koliko ozbiljno shvatate standarde i mere privatnosti, nego da vam postave pitanja o ponašanju u raznim situacijama, koje će otkriti vaša iskustva, radnu etiku i koliko poštujete pravila o privatnosti na radnom mestu.

Zato, piše Chron, ukoliko idete na razgovor za posao, istražite uobičajena pitanja u vezi sa poverljivošću kada je reč o vašoj industriji i uvežbajte odgovore kojima ćete dati dovoljno informacija o tome kako pristupate privatnosti podataka i koliko uviđate njihov značaj na radnom mestu.

U potrazi si za poslom? Prijavi se na Originalne razgovore!

Pričajte o svojoj sposobnosti da čuvate tajnu

Dotaknite se nečeg što se desilo na vašem prethodnom poslu, gde su vam postavili neprikladna pitanja i od vas očekivali da otkrijete privatne ili poverljive podatke.

Poenta je da pokažete da možete sami da zaključite šta je prikladno i da poštujete autoritete, bez da narupite svoja uverenja kada je reč o poverljivosti.

Primer

Na prethodnom poslu, bliska prijateljica i koleginica mi se poverila da je u drugom stanju, ali se plašila da kaže našem nadređenom, iz straha da bi mogla da izgubi posao. Naređeni me je pitao da li znam bilo šta o koleginicinom zdravstvenom stanju i postoji li nešto što bi trebalo da zna u vezi sa njenim nedavnim odsustvom sa posla. Bilo bi veoma neodgovorno da otkrijem informacije o drugom zaposlenom i njegovoj situaciji, posebno kada me je zamolila da zadržim to što znam za sebe. Jedino objašnjenje koje je bilo ispravno jeste da se ne osećam prijatno da raspravljam o privatnim stvarima svoje koleginice bez njene dozvole.

Objasnite da poznajete pravila o privatnosti

Pričajte o svojoj obuci, iskustvu i znanju o zakonima i regulacijama u vezi sa privatnošću, koji su značajni za vaš budući posao.

Recimo, ukoliko posao podrazumeva održavanje ili čuvanje medicinske dokumentacije, budite spremni da pričate o Zakonu o pravima pacijenta i Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

Primer

Na svom poslu razvila sam priručnik za upravljanje podacima o pacijentima i obučila ostatak osoblja o tome kako pravila o privatnosti utiču na pacijenta, na njegovu porodicu i na bolnicu koja je odgovorna za brigu o njemu.

Podelite svoju posvećenost čuvanju poverljivih podataka

Razgovarajte o svom viđenju poverljivosti i kako poslovna etika utiče na poverljivost na radnom mestu.

Koristite konkretne primere koji će dati jasan uvid u vaše stavove o tome kako se na pravi način odnositi prema poverljivim podacima i šta činiti u slučaju da je poverljivost narušena.

Primer

Jednom prilikom poslala sam mejl pogrešnoj osobi o prethodnim dugovanjima, umesto nekom veoma slicnog imena. Odmah sam obavestila nadređenog, koji je od IT sektora tražio da obriše mejl, koji još uvek nije bio pročitan. Iz toga sam naučila da mnogo pažljivije pregledam mejlove pre nego što ih pošaljem.

Opišite svoje iskustvo u upravljanju poverljivim podacima

Pričajte o tome kako na pravi način upravljati poverljivim podacima o zaposlenima i kako obučiti sektor ljudskih resursa da na pravi način vodi računa o zdravstvenim podacima zaposlenih.

Ukoliko ste zaduženi za žalbe zaposlenih, posebno naglasite procedure koje ste poštovali i na koji način ste poverljivost objasnili zaposlenima koji podnose žalbe za nepravedno tretiranje na radnom mestu.

Primer

Radeći u sektoru ljudskih resursa, bila sam zadužena za žalbe zaposlenih. Smatrala sam svojom dužnošću da im objasnim uslove poverljivosti. Nakon primanja tužbe, obavestila sam zaposlenog da će poverljivost biti održana na najvišem mogućem nivou. Takođe, objasnila sam da sektor ljudskih resursa ne mogu da garantuju apsolutnu privatnost i anonimnost, jer proces istrage nekada zahteva da neke informacije u vezi sa tužbom budu otkrivene, kako bi ispitivanje bilo što efektivnije.

Autor: Original
Foto:
Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *