Pritisnite enter da počnete pretragu.

Volstrit zabeležio najgori pad od “crnog ponedeljka” 1987.

Rastuća opasnost od koronavirusa poslala je u četvrtak Njujoršku berzu u najgori pad od „crnog ponedeljka“ 1987. godine, produživši rasprodaju koja je sada izbrisala većinu dobitaka na Volstritu otkako je Donald Tramp preuzeo vlast u SAD.

Akcije su tako brzo pale na Volstritu na otvaranju poslovnog dana u četvrtak, da je trgovina, po drugi put ove nedelje, automatski zaustavljena svega 15 minuta kasnije.

Ti takozvani „osigurači“ prvi put su uvedeni posle pada 1987. godine, a do ove nedelje nisu se uključili još od 1997. godine.

Indeks „S&P 500“ je pao za 9,5 odsto, što je ukupan pad od 26,7 odsto u odnosu na maksimum, postavljen tek prošlog meseca. Time se prešlo preko granice praga od 20 odsto smanjenja što je zvanično do sada nezabeležena kriza za Volstrit za skoro 11 godina.

Industrijski indeks „Dau Džons“ potonuo je 10 odsto, što je njegov najveći gubitak od pada od skoro 23 procenta 19. oktobra 1987.

Evropska tržišta su pala 12 odsto u jednom od svojih najgorih dana ikada, čak i pošto se Evropska centralna banka obavezala da će kupiti više obveznica i pružiti više pomoći privredi.

Ekonomska putanja ide naniže kroz kaskadu otkaza i zatvaranja firmi i zemalja širom sveta, uključujući Trampovu obustavu većine putovanja u SAD iz Evrope, i sve veću zabrinutost da Bela kuća i druge vlasti sveta ne mogu ili neće hteti da uskoro suzbiju ekonomsku štetu od pandemije.

Koronavirus je zarazio oko 128.000 ljudi širom sveta i ubio preko 4.700. U sumornom govoru u sredu uveče iz Bele kuće, Tramp je objavio novu zabranu putovanja kao i mere za davanje zajmova, smanjenje poreza na plate i druge finansijske olakšice pojedincima i preduzećima pogođenim krizom.

Ali ograničenje putovanja predstavlja još jedan težak udarac već pretučenim aviokompanijama i turističkoj industriji, a ni ostale mere nisu impresionirale Volstrit.

Šteta je zaprepašćujuća širom sveta. Među najvećim su:

  • Deonice turističkih kompanija ponovo su bile među najteže pogodjenim. Norveška firma za krstarenja „Cruise Line“ i „Royal Caribbean Cruises“ obe su izgubile trećinu svoje vrednosti. Još jedan pad za „United Airlines“ koji je za godinu dana izgubio gotovo 58 odsto vrednosti.
  • Nastavila se brutalna sedmica za naftu, sa cenom referentne „Američke sirove“ od 31,50 dolara po barelu.
  • U Aziji su deonice u Tajlandu i na Filipinima pale tako brzo da je trgovanje privremeno zaustavljeno. Japanski „Nikei 225“ potonuo je 4,4 odsto na najniži nivo za četiri godine, a tržište Južne Koreje izgubilo je 3,9 odsto.

Pročitajte i: Srednjoškolac (17) napravio sajt o koronavirusu kako bi sprečio širenje panike i dezinformacija

Izvor: Beta

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *