Pritisnite enter da počnete pretragu.

Kako da ne postanete žrtva prevare preko poruka

Svakih nekoliko meseci u javnost isplivaju informacije o prevarama počinjenim putem mobilnih aplikacija za razmenu poruka, u kojima korisnici budu oštećeni za velike sume novca. Predstavljamo vam lake korake koje treba da pratite kako vam se ne bi desilo ništa slično.

U Srbiji je prethodnih nedelja ponovo aktuelna prevara u kojoj se korisnicima Android telefona na Chrome pretraživaču pojavljuje oglas za ažuriranje Viber aplikacije, koje je navodno neophodno da bi se odblokirao Viber nalog – a da bi se to desilo, kako tvrde prevaranti, potrebno je poslati SMS poruku.

Iako je uložen veliki trud da to vizuelno deluje verodostojno, imitirajući logo, font i prepoznatljive boje, ovo, naravno, nema nikakve veze sa kompanijom Rakuten Viber i jednom od najvećih komunikacionih platformi na svetu.

U pitanju je premijum SMS servis koji naplaćuje poslate poruke čak 180 dinara, a zauzvrat vam ne daje apsolutno ništa. Može se desiti da vas ova prevara skupo košta, jer ćete se slanjem SMS poruke pretplatiti na servis, koji će vam potom periodično (pojedini i na dnevnom nivou) naplaćivati SMS po 180 dinara, iako ga vi više niste slali, niti zahtevali bilo kakvu dalju akciju. Tako će vaš mesečni račun narasti do neslućenih razmera.

Pogledaj i: 5 saveta za pametno korišćenje aplikacija u probnom periodu

Najlakši način da ne budete prevareni jeste da apsolutno nikada ne klikćete na “iskačuće” reklame na pretraživačima, kojima je cilj da kod korisnika izazovu paniku i navedu ga na brzu i ishitrenu reakciju, te na taj način izmame novac.

Viber nikada od vas neće tražiti da pošaljete SMS poruku, a sve novosti u vezi sa ovom platformom možete naći isključivo na njihovim zvaničnim kanalima, između ostalih i Viber Srbija Zajednici.

Ukoliko dobijete ovakvu informaciju, najbolje je da odmah isključite pretraživač, pokrenete Viber aplikaciju na svom telefonu i ukoliko ona radi – ne postoje nikakvi problemi, niti je potrebno bilo šta da uradite da vam se “odblokira” nalog, jer on i nije blokiran.

Ipak, ukoliko imate bilo kakav problem sa pokretanjem Vibera, posetite Play Store ukoliko ste Android korisnik i App Store za iPhone uređaje, te proverite da li ste preuzeli poslednju verziju aplikacije. U pitanju su zvanične “prodavnice” aplikacije, u kojima je ažuriranje Vibera bezbedno.

I za kraj, da razbijemo još jedan mit – i one lančane poruke koje svakih nekoliko dana dobijate od svojih poznanika o tome kako će “Viber uskoro postati platni…” (pa sve i da ignorišemo činjenicu da je ovo “obaveštenje” napisano gramatički neispravno) takođe su prevara.

Istina, nešto drugačija prevara, jer od vas ne traži novac, ali svakako ne treba da verujete u to, niti će vam se bilo šta loše desiti ako poruke ne prosledite dalje – Viber neće početi da naplaćuje svojim korisnicima slanje poruka, kao ni pozivanje unutar aplikacije. I dalje ćete moći besplatno da uživate u aplikaciji za razmenu poruka koju u Srbiji koristi najveći broj ljudi.

Kompanija Rakuten Viber ni na koji način ne učestvuje u ovim akcijama i zloupotrebljena je u svrhe manipulacije korisnicima tj. krađe novca u korist prevaranata koji vode ovaj servis, oslanjajući se na veliku popularnost Vibera među korisnicima u našoj zemlji.

Dakle, umesto da šaljete preskupe SMS poruke da “odblokirate” svoj nalog, pokrenite Viber aplikaciju i unutar nje pošaljite neku lepu poruku, stiker ili GIF osobama do kojih vam je stalo i podsetite i sebe i njih da je ono što je najvažnije na svetu – ljubav i pažnja – uvek besplatno. Baš kao i Viber poruke!

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *