Pritisnite enter da počnete pretragu.

TikTok upozorava korisnike da ne koriste ovu društvenu mrežu

Sedamnaestogodišnja devojka iz Njujorka jedne noći skrolovala je video snimke na TikTok-u kada joj je na ekranu “iskočio” nasmejani momak i obratio joj se. Bilo je oko 11 časova, a ona je već dva sata bila aktivna na ovoj društvenoj mreži.

“Razumem da je lako da nastavite da gledate ove videe i verujte mi, isto se i meni desilo. Ali ti snimci će biti tu i sutra. Naspavajte se, isključite telefon, učinite sebi uslugu i imajte sjajnu noć”, glasila je poruka koju je mladić uputio.

O čemu se ovde zapravo radi?

Vlasnici TikTok-a su pokrenuli inicijativu i angaživali nekoliko influensera sa ove društvene mreže čija popularnost raste iz dana u dan – Gejba Ervina (dva miliona pratilaca), Alana Čikin Čaua (740 hiljada pratilaca), Džejmsa Henrija (2,7 miliona pratilaca) i Koset Rinab (1,6 miliona pratilaca) koji savetuju ljude da isključe TikTok aplikaciju. Međutim, influenseri to ne rade sa svojih ličnih profila već putem naloga TikTok Tips.

@tiktoktips

Guess what time it is? Time to get some sleep!

♬ original sound – tiktoktips

Reakcija korisnika je bila pozitivna, iako su se u prvi mah začudili zašto ih oni koji zarađuju od pregleda i lajkova, “teraju” da isključe mobilni telefon i manje vremena provode pred ekranom. Iz TikTok-a su najavili da će biti još ovakvih videa, kao i da trenutno pregpvaraju sa influenserima iz Velike Britanije.

Ideja svakako jeste za pohvalu i drugačija je od onoga što se plasira na drugim društvenim mrežama. Ipak, ne znači da će na ovaj način TikTok da izleči one koji ne mogu da se odvoje od svojih mobilnih telefona.

Inicijativa se ne bavi suštinskim problemima zbog kojih ljudi postaju zavisnici. Ako vam neko kaže da isključite telefon ne znači nužno da ćete to i uraditi. Beskonačan broj zabavnih videa verovatno je primamljiviji od nežne i dobronamerne preporuke neke zvezde“, poručio je akademik Kolin Grej sa Univerziteta Perdju. I pokazalo se da je u pravu.

Sedamnaestogodišnja Lina iz Njujorka, devojka sa početka teksta, ispričala je za Input Magazine da je zaista isključila telefon kada je prvi put videla dobronamerni video i otišla na spavanje.

Bila sam na TikTok-u oko dva sata. Bilo mi je drago i simpatično što brinu o nama korisnicima. Naterali su me da razmislim o tome koliko vremena provodim na internetu i koliko koristim telefon. Zaista ‘visim’ na njemu“, priznala je ona, ali ipak nije promenila svoje navike.

Sutradan, u vreme pauze za ručak, ona je ponovo “visila” na TikTok-u, baš kao što radi svakog dana u to vreme.

I dalje provodim istu količinu vremena na TikTok-u kao i ranije“, priznala je ova sedamnaestogodišnjakinja.

Pročitajte i: TikTok zvezde mogu da zarade milion dolara po objavi

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *