Pritisnite enter da počnete pretragu.

Švedska uvozi otpad jer nema više šta da reciklira

Švedska je toliko uspešna u recikliranju da su morali da počnu da uvoze otpad iz drugih država, jer nemaju više šta da prerađuju.

Upravo je Švedska među prvim državama sveta koja je uvela takse na fosilna goriva 1991. godine, te sada koristi uglavnom obnovljivu električnu energiju, prenosi Independent.
 
– Šveđani su orijentisani prema životu u prirodi i svesni su stvari koje se moraju raditi, kako bi se rešili problemi u okolini. Dugo smo radili na tome da ljude uverimo kako je potrebno reciklirati stvari, a ne bacati ih, kako bismo mogli da napredujemo – kazala je direktorka komunikacija kompanije za reciklažu Avfall Sverige Ana Karin Gripvel.
 
Tokom nekoliko proteklih godina, Švedska je razvila poseban sistem recikliranja, tako da se čak i otpad koji sagorevaju privatne kompanije koristi za zagravanje kuća tokom dugih i hladnih zima.
 
– To je ključni razlog zašto imamo ovakvu mrežu, tako da bismo mogli da izvlačimo što više koristi iz otpada. U drugim državama on ide kroz dimnjak, kod nas se koristi za više korisnih stvari – dodala je Gripvel.
 
Cilj mnogih kampanja koje je pokrenula kompanija Avfall Sverige jeste da pošalju poruku ljudima kako se otpad može ponovo koristiti za mnoge svrhe. Ipak, Gripwell uvoz otpada iz drugih država navodi kao privremenu situaciju, kazavši kako Švedska očekuje da će druge države slediti njihov primer i koristiti otpad kao i oni.
 
– Svesni smo da je za sve to potrebno još vremena – zaključila je, dodavši da švedske vlasti ulažu u proizvodnju inovativnih tehnika za reciklažu i unapređenje mnogih sistema u državi, prenosi ekapija.
 
Foto: Profimedia
Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *