Pritisnite enter da počnete pretragu.

1 thought on “Sađenjem drveća nećemo zaustaviti klimatske promene”

 1. Delomično tačna je tvrdnja da se sadnjom drveća ne mogu zaustaviti klimatske promene. Verovatno je tačno da nisu ni svi areali pogodni za pošumljavanje kao ni što sve vrste drveća ne upijaju jednaku količinu ugljen-dioksida. Ali, šta je onda rešenje?
  Nije rešenje da se odustane sa sadnjom drveća jer svaka zelena krošnja je korak dalje od sopstvene propasti. Samo što je pošumljavanje tek jedan od mnoštva načina da se spasi planeta Zemlja a sa njom i naša egzistencija na njoj.
  Deforestacija, ili krčenje šuma i prašuma, je daleko veći problem jer na taj način uništavamo “pluća planete” u korist uzgoja stoke i proizvodnje soje, kukuruza, pamuka, palminog ulja, itd. A za sve ove biljne kulture se koristi GMO seme tako da je šteta višestruko veća.
  najgora situacija je u Južnoj Americi, da spomenem ogromna uništena prostranstva Mato Groso regiona u Argentini, Indoneziji, i ostalipodručjima gde je siromaštvo jednako veliko sa podložnočču prema korupciji. A tamo ako neko nije podložan korupciji onda je izložen najbrutalnijim metodama ugnjetavanja sa ciljem da se kapital dođe u posed prirodnih resursa.
  Mi potrošači bi trebali da preuzmemo deo odgovornosti i da ne konzumiramo proizvode i hranu koja dolazi do nas lepo upakovana a senkom ljudske i prirodne tragedije na drugom kraju planete.
  Takođe, velike medijske kuže snose deo odgovornosti zato što ne izveštavaju o stvarnoj situaciji u ostatku sveta, i što ne pominju one koji su tu samo zbog profita, bez trunke savesti kada je u pitanju buduđnost svih nas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *