Pritisnite enter da počnete pretragu.

Radnici Amazona u štrajku: Postupajte sa zaposlenima kao sa kupcima, zaštitite nas od korone

Radnici kompanija Amazon i Instacart otpočeli su štrajk dok je u Njujorku i u San Francisku na snazi mera zabrane većih javnih skupova, optuživši poslodavce da ih nedovoljno štite od koronavirusa.

Više desetina radnika u Amazonovom skladištu na Menhetnu prekinulo je posao u ponedeljak u podne i stupilo u štrajk.

Oni su se okupili ispred skladišta, neki s maskama i s maramicama na ustima, raštrkani po parkingu, poštujući socijalno distanciranje.

Nosili su transparente na kojima je pisalo: “Naše zdravlje je zaista važno” i “Postupajte s radnicima kao s kupcima”.

Dok su stanovnici Menhetna, koje je postalo epicentar epidemije u Sjedinjenim Državama, pozvani da ostanu kod kuće, radnici zameraju velikoj američkoj kompaniji da ne preduzima nužne mere za njihovu zaštitu.

Rade iako su pozitivni na virus

“Osobe koje su testirane i kojima je potvrđeno da imaju koronavirus rade u ovoj zgradi i prenose virus stotinama drugih”, piše na Twitteru na nalogu @Shut_downAmazon.

Iz Amazona ipak tvrde da su optužbe radnika “neutemeljene”.

Preduzeli smo radikalne mere kako bismo obezbedili sigurnost ljudi, koje obuhvataju dubinsko čišćenje tri puta češće nego inače, nabavku dostupne sigurnosne opreme i izmenu procedure kako bismo garantovali sigurnosni razmak“, navodi se u saopšenju ove kompanije, prenosi N1.

Radnici trgovinskog lanca zdrave hrane Whole Foods, koji je u sastavu Amazona, pozivaju na štrajk u utorak, tražeći takođe bolju zaštitu i veće plate.

I dostavljači platforme Instacart, preko koje se sa interneta naručuju kućne potrepštine, prekinuli su posao u ponedeljak. Oni takođe traže veću sigurnost i bolje finansijske uslove, a na posao se ne vraćaju dok se “ne ispune svi zahtevi”.

Pročitajte i: Zašto Amazon plaća svojim radnicima da daju otkaz

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *