Pritisnite enter da počnete pretragu.

Kako je pao “kralj tigrova” i zašto u SAD više tigrova živi u kavezima nego u divljini

Klej, Danijel i Enzo, tri od 39 tigrova spašenih iz životinjskog parka u Oklahomi, okupili su se na bazenu Prihvatilišta za divlje životinje u Kinsburgu, Kolorado. Oni će tamo živeti svoj život, uz pravilnu ishranu i negu veterinara.

Njihovi krici odjekivali su iz jedne pristojne kuće, uređene u ranč stilu. Činilo se kao da čujete papagaja, a ne mladunče tigra. Potom je Džejms Garetson doneo Hulka u dnevnu sobu, gde je porodica Mekkejb čekala na kauču. Deca su se kikotala kada je on stavio mladunče u krilo devetogodišnje Ariel i gurnuo flašicu tigru u usta.

Svi su mazili Hulkovo prugasto krzno dok se Garetson muvao okolo. Star 12 nedelja, veličine koker španijela, tigrić je držao flašicu svojim prevelikim šapama. Kada je sve popio skočio je na stočić za kafu i gurnuo našu foto opremu.

Garetson ga je namamio nazad drugom flašicom koju je pružio Arielinom petogodišnjem bratu Džejmsu, jer je došao njegov red. Tada je razdragano mladunče skočilo sa sofe, zgrabilo me s leđa, uhvatilo za noge iznenađujućom snagom i zario kandže duboko u moja bedra. Garetson ga je sklonio i nervozno se osmehnuo. “Razigran je. Samo se ponaša kao mače“, pravdao se.

Upoznali smo još dva prugasta prijatelja u zadnjoj sobi Centra za negu životinja Ringling, u Oklahomi. Napolju smo posmatrali šest odraslih tigrova kako se izležavaju u bazenima – gojazni, ali naizgled srećni i žive u čistim uslovima, piše Šeron Džijunp, novinarka “Nacionalne geografije“.

To je bilo u septembru 2018.

Kasnije sam saznala da je sedam Garetsonovih tigrova u jednom drugom objektu 2003. godine usmrtilo ženu. U sudskim dokumentima piše da su bili “neobično gladni”, da su preskočili ogradu i zgrabili ruku Linde Breket. Tridesetpetogodišnja volonterka iskrvarila je do smrti.

Američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) kaznilo je Garetsona sa 32.560 američkih dolara i naredilo mu da više nikada ne sme da uzgaja, kupuje, prodaje ili izlaže životinje koje zahtevaju američku federalnu licencu – uključujući i tigrove. Ali već 2017. on je radio u Ringling centru sa novim tigrovima. Centar je radio pod licencom USDA i bio je u vlasništvu njegove devojke Britani.

Tigrovi u SAD su zatočeni jer donose ogroman novac

Moja poseta Ringling centru sa fotografom Stivijem Vinterom bila je samo deo dvogodišnje istrage o tome zašto u Sjedinjenim Državama više tigrova živi u zatočeništvu nego u divljini. Želeli smo da otkrijemo ko ih poseduje, u kakvim uslovima žive, kako su im blagi propisi omogućili da se šire i trguju širom zemlje.

Između ostalog, otkrili smo da većina tigrova u SAD živi u malim zoo vrtovima i životinjskim atrakcijama, poznatim kao “drumski zoološki vrt”. Životni uslovi variraju, pa u nekim slučajevima ugrožavaju ne samo životinje već i ljude koji ih posećuju.

Tigrovi su u krizi. Početkom 20. veka, kada je Radjard Kipling napisao Knjigu o džungli, širom Azije šetalo je 100.000 veličanstvenih mačaka. Danas ih možda 3.900 živi u divljini. Tigrovi su bliži izumiranju nego bilo koja druga vrsta velikih mačaka.

Nakon godina izveštavanja o ilegalnoj trgovini divljim životinjama u Aziji, kada sam čula razgovor Karsone Berilak iz Međunarodnog fonda za dobrobit životinja, odlučila sam da istražim tigrove u Americi.

Rekla je da u SAD ima između pet i deset hiljada tigrova koji žive u zatočeništvu. Niko, uključujući i vladine službenike, ne zna koliko ih tačno ima, a ne postoji ni zakon kojim je regulisano njihovo vlasništvo.

Neke države zabranjuju privatno vlasništvo, za ostale je potrebna dozvola. Četiri države uopšte nemaju zakone. Negde je lakše kupiti tigra nego usvojiti mačku iz lokalnog skloništa za životinje.

Industrija zabave pokreće uzgoj i trgovinu tigrovima u SAD, posebno atrakcije koje kupcima omogućuju da maze, hrane ili se slikaju sa mladuncima tigra.

Komercijalni uzgajivači stalno “nabavaljaju” nove mladunce. U nekim državama su sve te aktivnosti legalne, ako imate licencu USDA. Ipak, otkrili smo niz nezakonitih aktivnosti i maltretiranje životinja na mestima koje smo posetili.

Beli tigrovi donose najveći profit

Mladuče tigra je pravi rudnik zlata. Ovo posebno važi za bele tigrove. Turisti ih grle, maze, hrane, i naravno slikaju se sa njima u zoo vrtovima, cirkusima, sajmovima i safari parkovima.

Fotografija i petominutno maženje koštaju od deset do 100 američkih dolara. Tročasovni obilazak zoo vrta sa mladunčetom tigra može da košta i do 700 dolara po osobi!

Turistima često kažu da na taj način pomažu u spasavanju divljih tigrova. Tako oni iz zoo vrta odlaze srećni, ponosno objavljujući selfije sa tigrovima na društvenim mrežama.

Ono što ne znaju je prošlost, ali i budućnost tog malog tigra. Većina se rodi u azilima, gde ženkama oduzimaju dva ili tri legla godišnje. Mladuci se odvajaju od majke ubrzo nakon rođenja, rekla je veterinarka i stručnjak za tigrove Dženifer Konrad. Mnogi od njih se slabo hrane, još je nepoznato koliko ih ugine. Neki budu prodati i pre nego što otvore oči.

Kada napune nekoliko nedelja, mali tigrovi počinju da rade, a “smena” im ponekad traje i po deset sati dnevno. Ali donose ogromne prihode. Poreski podaci prikazuju da je Tim Stark, vlasnik “drumskog zoo vrta” u Indijani imao godišnji prihod od 1,27 miliona dolara.

Već sa tri-četiri meseca mladunci su “matori” za ovaj posao jer postaju preveliki i opasni. Neki ostaju kod uzgajivača, a neki jednostavno nestaju. Postoje dokazi da su pojedini tigrovi ubijeni kako bi “smanjili inventar” u zoo vrtovima i sličnim atrakcijama.

Ko je “kralj tigrova”?

Sledeći put kad sam videla Džejmsa Garetsona bilo je to u martu 2019. na sudu u Oklahomi. Svedočio je protiv Egzotičnog Džoa, čoveka koji je sasvim verovatno držao najviše tigrova u zatočeništvu u SAD.

Pravo ime mu je Džozef Maldonado-Pesidž i protiv njega je bilo podignuto 19 optužbi, od kojih su dve za ubistvo. Garetson ga je poznavao decenijama i kupovao je mačke od njega. Snimao je njihove razgovore i poruke koje su bile ključni dokaz na sudu.

Tada sam prvi put videla Džoa, mada sam imala osećaj da ga poznajem odavno. Pratila sam njegove Facebook stranice više od godinu dana, videla sam mnogo njegovih video snimaka. Jednom je rekao da poseduje čak 227 tigrova.

Egzotični Džo bio je uzgajivač i prodavac tigrova. Njegova kuća bila je kao vrtić za tigrove. U dnevnoj sobi ponekad je bilo po 6-7 ogradica za mladunce. Uzgajao je bele tigrove, koji su bili najpopularniji i samim tim donosili najveću zaradu.

Njegovi problemi počeli su ubrzo nakon što je otvorio zoološki vrt, pre dve decenije. Više puta je kažnjavan zbog kršenja standarda Zakona o dobrobiti životinja – inspektori su zatekli bolesne, prljave, povređene i maltretirane životinje.

Problemi su se godinama gomilali: jedan tigar je pobegao, jedan je napao radnika, čak 22 mladunca u uginula u periodu od deset meseci.

Od 2011. godine organizovani su protesti protiv Egzotičnog Džoa i njegovih manifestacija. Proteste je pokrenula Kerol Baskin, osnivač utočišta za velike mačke. Sukob između Džoa i nje kulminirao je do toga da je Džo, prema svedočenju, pitao Garetsona da li poznaje nekoga ko bi ubio Kerol Baskin za 10.000 dolara.

To se desilo 2016. godine, a nekoliko meseci kasnije Džo je priznao Garetsonu i da je ubio nekoliko svojih tigrova. To je bilo dovoljno da se Garetson obrati policiji i prikupi dokaze protiv Egzotičnog Džoa.

Prema sudskim dokumentima, Džo je unajmio Alena Glovera da ubije Baskinovu, a zatim je prodao jedno mladunče kako bi platio depozit od 3.000 dolara. Kada je Glover pobegao sa novcem, Džo je pokušao ponovo, samo što je ovoga puta unajmio tajnog agenta FBI.

Zbog toga je uhapšen u septembru 2018, a optužbe o zloupotrebi divljih životinja naknadno su mu dodate. Baskinova nikada nije povređena, ali tigrovi jesu. Džoovi bivši zaposleni takođe su svedočili protiv njega i potvrdili da je ubio pet tigrova.

Egzotični Džo kao inspiracija za seriju “Kralj tigrova”

U januaru ove godine osuđen je na 22 godine zatvora. Netflix je o njemu snimio dokumentarnu krimi seriju “Kralj tigrova” (Tiger King: Murder, Mayhem and Madness). Prva epizoda prikazana je 20. marta 2020.

Iako je “Kralj tigrova” uzburkao svetsku javnost i dobio sve pohvale, Kerol Baskin, međutim, nije oduševljena, prenosi CNN.

Pre pet godina Netflix je predložio da snimi seriju koja će prikazati eksploataciju tigrova i njihov bedan život koji vode unutar kaveza zoo vrtova. Ne mogu da opišem koliko je razočaravajuće videti da serija ne samo da ne prati ništa od toga, već je njen jedini cilj senzacionalizam“, izjavila je Baskinova i dodala da nisu sve činjenice u seriji istinite, misleći pre svega na optužbe da je ona učestvovala u otmici svog supruga Dona 1997. godine.

Mini serija “Kralj tigrova” ima ukupno sedam epizoda u prvoj sezoni.

Pročitajte i: Netflix poslušao korisnike i isključio “iritantnu” opciju

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *