Pritisnite enter da počnete pretragu.

Poslovna predviđanja za 2019.

Svake godine, Roberta Činski Matuson, konsultantkinja koja je radila sa Fortune 500 kompanijama i autorka brojnih knjiga o liderstvu, objavljuje svoja predviđanja o kretanjima u poslovnoj sferi, na osnovu saradnje sa svojim klijentima.

Pred vama je njenih 19 predviđanja, koje je objavila na Linkedinu i koja su izazvala veliku pažnju.

 1. Poslodavci će i dalje ulagati mnogo novca u regrutovanje novih zaposlenih, a neće obraćati pažnju na skrivene talente koje već imaju u svojim redovima.
 2. Rekordan broj zaposlenih će napustiti kompanije u roku od dva meseca nakon što prime godišnji bonus.
 3. Iskusni lovci na talente mnogo će lakše izvlačiti ljude iz organizacija u kojima rade nego što je to bio slučaj ranije.
 4. Sve više muškaraca (a i žena) će biti otpušteno nakon što se sazna za slučajeve maltretiranja kolega.
 5. Kompanije će biti iznenađene nakon što zaposleni pokažu razočaranje mizernim povišicama koje dobiju.
 6. Rukovodeći kadar će i dalje biti srećan svojim sjajnim platama i bonusima, dok će obični radnici i dalje jedva spajati kraj s krajem.
 7. Mnogo više sreće u potrazi za poslom će imati oni koji koriste svoju mrežu poznanstava, nego oni koji budu tražili na sajtovima za zapošljavanje.
 8. Poslodavci će i dalje bacati novac pokušavajući da angažuju ljude koji ne žele da rade.
 9. Mnogi poslodavci će pokušati da napuste open space koncept rada i instalirati lažna vrata, kako bi stvorili lažni utisak privatnog prostora na poslu.
 10. Organizacije će i dalje nastaviti da se pretvaraju da ne postoji povezanost između plate i angažmana zaposlenih.
 11. Pametne kompanije će kompletno izmeniti svoj sistem regrutovanja novih radnika, kako bi ih ubedili da su baš oni poželjno mesto za rad.
 12. Žene će čekati da budu 100% sigurne da imaju sve što je potrebno pre nego što zatraže unapređenje, dok će mnogo manje kvalifikovani muškarci hrabrije tražiti i dobiti bolje uslove.
 13. Kompanije će mesecima razvijati straetgije koje, u trenutku kada dođe red na njihovu implementaciju, više neće biti relevantne.
 14. Nekolegijalnost među zaposlenima u organizacijama će biti veća nego ikada.
 15. Poslodavci će bacati pare na “tim bildinge” i različite programe kojima će posao biti da zadrže i motivišu zaposlene, umesto da ih ulože u transformisanje menadžera u harizmatične lidere.
 16. Harizmatični lideri će povući čitave svoje timove sa sobom kada napuste kompaniju zbog bolje prilike.
 17. Poslodavci će nastaviti da se pretvaraju da ne postoji starosna diskriminacija i u isto vreme angažovati mlade zaposlene koji su daleko manje kvalifikovani od starijih kandidata.
 18. Stopa nezaposlenosti će nastaviti da pada.
 19. Krađa talenata će postati naširoko prihvaćena poslovna praksa, baš kao što se i preuzimanje klijenata više ne smatra zabranjenim.

U potrazi si za poslom? Prijavi se na Originalne razgovore!

Autor: Original
Foto:
Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *