Pritisnite enter da počnete pretragu.

Novo istraživanje otkriva tajnu Mona Lizinog osmeha

Svetski poznati osmeh Mona Lize “nije bio pravi” kada ju je Leonardo da Vinči naslikao, pokazuju nova istraživanja.

– Nesiguran osmeh pokazuje da je bio ‘usiljen’ dok je pozirala legendi italijanske renesanse pre više od 500 godina – kažu naučnici, a prenosi britanski San.

Čuveni portret je jedno od od umetničkih dela o kojima se najčešće diskutuje, delom zahvaljujući nejasnom izgledu subjekta portreta. Sada, američki tim tvrdi da je konačno rešio misteriju pošto je analizirao asimetriju zagonetnog osmeha.

Glavni autor istraživanja, dr Luka Marsili, neurolog sa Univerziteta Sinsinati, objasnio je da rezultati pokazuju da se sreća izražava samo na levoj strani.

– Prema nekim uticajnim teorijama emocionalne neuropsihologije, mi smo ovde protumačili asimetrični osmeh Mona Lize kao neoriginalan – rekao je Marsili.

Mona Liza je zaintrigirala čovečanstvo još od njenog nastanka negde između 1503. i 1506. godine. Neki ljudi misle da je ona srećna, a drugi da je tužna.

Dr Marsili i kolege zamolili su 42 dobrovoljca da procene koje od osećanja izražavaju dve izmenjene slike njenog osmeha – jedna slika leve strane u ogledalu i druga slika desne strane.

Trideset devet ispitanika ili 92,8 procenata reklo je da leva polovina pokazuje sreću, dok niko nije osetio da je to prikazano na desnoj strani.

Umesto toga, njih 35-oro je izjavilo da je na desnoj strani izraz neutralan, pet ispitanika vidi “izraz gađenja” a dva smatraju da pokazuje tugu.

Istraživači, među kojima je i dr Luča Rikardi sa londonskog univerziteta Sent Džordž, takođe ističe da mišići gornjeg dela lica na slici ne izgledaju da su pokretni, jer, kako navodi, kod pravog osmeha “mišići se podižu, a oko očiju skupljaju”.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *