Pritisnite enter da počnete pretragu.

Notr Dam i požar – godinu dana kasnije

Kad ovih dana vetar dune oko Notr Dama čudan zvuk ispuni vazduh. Proizvode ga rupe u srednjevekovnim zidovima, nastale u požaru pre godinu dana.

Taj zvuk su protekle godine uglavnom nadjačavali zvukovi građevinskih radova na obnovi, turista ili saobraćaja oko gotskog giganta. Međutim, Notr Dam je sada tih i prazan.

Kranovi usamljeno vise iznad skela, a nema ni uobičajenih redova turista, željnih selfija. Bezbednosne mere u borbi protiv korona virusa dovele su i do obustave svih radova na restauraciji, piše za BBC dopisnica iz Pariza Lusi Vilijamson.

Sama, ali ne i napuštena

Notr Dam je 850 godina stara dama i ona je povređena“, kaže Patrik Šuve, rektor Notr Dama.

A između svih starih, povređenih onih u karantinu ili izolovanih u staračkim domovima, mislim da postoji simbolična veza. Nema nikoga ni oko Notr Dama, sama je, ali ne i napuštena“, navodi on.

Notr Dam danas

Tog 15. aprila 2019. godine, Šuve je uz piće uživao u obližnjem kafiću, kada je dim počeo da tinja sa vrha Notr Dama. Odmah je otrčao do zgrade koju tako dobro poznaje.

Vatra se brzo raširila, kružeći preko niza srednjovekovnih krovnih greda – poznatih kao šuma – i uništavajući čuveni krov.

U nekoliko narednih sati je bili kritično, vatrogasci su upozorili francuskog predsednika da Notr Dam možda neće biti spašen.

Godinu dana kasnije drveni potpurni stubovi drže spoljne zidove, a velika mreža novih skela nalazi se svuda oko zgrade.

Ironično, upravo stare skele, postavljene pre požara zbog restauracije statua, sada predstavljaju najveću pretnju.

Vatra ih je oštetila, a toplota je potpuno deformisala metal, tako da ih je sada teško skinuti. Patrik Šuve kaže da zgrada nije još potpuno bezbedna.

Krhka je i dalje. Pašće ukoliko dođe do samo jedne oluje ili tornada. Tek kada stare skele budu uklonjene moći ćemo da kažemo da je 100 odsto bezbedna“, navodi on.

Klaudin Loizel, specijalista za staklo koja radi na restauraciji, pažljivo je testirala olovo i prljavštinu na svakom vitražu iz 19. veka, kako bi proverila da li je bezbedno za restauratore da počnu sa radom.

U BBC dokumentarcu Reizgradnja Notr Dama prethodno je rekla da neki prozori nisu čišćeni više od stotinu godina, pa ih je prljavština možda i zaštitila.

Prvi, debeli sloj (prašine), bio je kao mali sloj zaštite“, objašnjava ona. “Tako da samo treba da skinemo sve ostatke toga kako bismo očistili prozore.

Klaudin trenutno radi na prozoru u donjem nivou katedrale, ali stručnjaci veruju da su prozori na višim nivoima verovatno najgore pogođeni.

Za to vreme zanatlije širom zemlje, daleko od Notr Dama, rade na obnovi predmeta koji su preživeli požar. Čitava nacija radi na tome da se minimizuje gubitak. Međutim, restauraciju ne koči samo virus korona.

Zagađenje olovom je neposredno posle požara takođe izazvalo velika odlaganja, čemu je dodatno doprinelo i loše vreme.

Istraživači iz Centra za nacionalno naučno istraživanja (CNRS) u Parizu rade na digitalnom modelu svakog kamena i grede, kako bi pomogli u restauraciji.

Svaki kamen ima svoje karakteristike, nekad i srednjovekovni potpis, tako da sada tehnologije iz 12. i 21. veka rade zajedničkim snagama.

Neverovatno je da u ovom projektu najsavremeniju tehnologiju koristimo za… ljudsku dobrobit“, kaže mi istraživač Livio de Luka.

Podaci do kojih dođemo analiziraće brojne generacije u godinama koje su pred nama“, dodaje.

Ideje se već rađaju za izgled novog krova. Arhitekte iz čitavog sveta šalju dizajne pune prozora, solarnih ploča ili velikih vitraža.

Promena lica zgrade poznata širom sveta kao Notr Dam, tj. Naša dama. Vekovima, za mnoge, prva dama Francuske.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *