Pritisnite enter da počnete pretragu.

Njujork je zvanično zabranio plastične kese

Guverner Njujorka Endru Kuomo na Dan Planete potpisao je zakon kojim se zabranjuje upotreba plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu.

Procenjuje se da Njujork upotrebi 23 milijarde plastičnih kesa svake godine, od kojih polovina završi na otpadu, ali i po gradskim ulicama i u vodi.

Ova mera biće na snazi od sledećeg marta.

– Širom cele države Njujork plastične kese postale su sveprisutan prizor. Zakačene za drveće, pobacane po našem komšiluku, plutaju po vodi… Plastične kese za jednokratnu upotrebu ugrožavaju zdravlje naše zajednice i prirode – stoji u izveštaju koji je podnet 2017. godine i koji je konačno doveo do ove drastične mere koja je obradovala sve borce za zaštitu životne sredine.

Ne samo da će se na ovaj način smanjiti količina plastike u prirodi, već će se uštedeti 12 miliona barela nafte koji se godišnje potroše na proizvodnju plastičnih kesa u Njujorku.

Njujork je treća savezna država koja je u potpunosti zabranila plastične kese, nakon Kalifornije i Havaja. Ove tri države zajedno imaju više od 60 miliona stanovnika, što čini oko 18% stanovništva Sjedinjenih Američkih Država.

Agencija za zaštitu prirode procenjuje da 80% plastike pronađene u okeanima dolazi sa kopna i da će do 2050. po težini u vodi biti više plastike nego ribe.

Autor: Original
Foto:
Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

1 thought on “Njujork je zvanično zabranio plastične kese”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *