Pritisnite enter da počnete pretragu.

Naučnici razvijaju vakcinu protiv Alchajmerove bolesti

Alchajmerova bolest je primarno degenerativno oboljenje mozga usled kog dolazi do progresivnog gubljenja pamćenja, a od toga boluje svaka treća starija osoba.

Procenjuje se da u svetu u ovom trenutku ima 43 miliona obolelih od Alchajmera.

Do poremećaja pamćenja dolazi usled savršene oluje razaranja u mozgu, koja delimično potiče od nakupljanja proteina po imenu tau. Inače služi stabilizaciji među neuronima, ali se tau može nakupiti u dugim zapletima i ometati sposobnost neurona da međusobno komuniciraju.

Istraživači sa Univerziteta u Novom Meksiku razvili su vakcinu koja bi mogla da spreči ovo nakupljanje tau proteina i potencijalno spreči kognitivno propadanje koje je uobičajeno kod obolelih od Alchajmerove bolesti.

– Vrlo smo uzbuđeni zbog ovog otkrića, jer smo došli do zaključka da možemo da koristimo imuni sistem tela da stvorimo antitela protiv ovih zapleta tau proteina – kaže dr Nikol Mafis.

Istraživanje je vršeno na miševima i pokazano je da su oni primerci koji su primali razvijenu vakcinu mnogo bolje reagovali od onih koji nisu, dok je magnetnom rezonancom utvrđeno da su i njihovi mozgovi značajno manje smanjeni, što dovodi do zaključka da ove vakcine sprečavaju izumiranje neurona.

Sledeća faza je skupljanje sredstava za komercijalizaciju vakcine i testiranje na ljudima – što može koštati milione dolara i trajati čak i decenijama.

Autor: Original
Foto:
Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *