Pritisnite enter da počnete pretragu.

Naučnici na Južnom polu “poblesavili” od gasa koji proizvodi izmet pingvina

Danski naučnici, koji su nedavno završili misiju proučavanja kolonije kraljevskih pingvina u Atlantskom okeanu, primetili su da to nije bila baš uobičajena naučna ekspedicija.

Antarktički kraljevski pingvini kroz izmet proizvode azot-oksid, odnosno „gas smejavac“, u tolikoj meri da su naučnici na jednoj od misija proučavanja potpuno poblesavili.

Izmet pingvina proizvodi značajno visok nivo azot-oksida oko njihovih kolonija“, rekao je vođa istraživanja profesor Bo Elberling sa Univerziteta u Kopenhagenu.

Kako je objasnio, dok su proučavali kolonije kraljevskih pingvina na ostrvu Južna Džordžija između Južne Amerike i Antarktika, istraživači su poblesavili zato što su bili okruženi izmetom pingvina.

Osim što je veoma štetan po klimu, azot-oksid ima veoma sličan efekat „gasu smejavcu“ (azotsuboksidu), koji se koristi kao anestetik u zubarskim ordinacijama.

Dok se krećete kroz predeo pun izmeta satima, potpuno poblesavite. Ubrzo vam se sloši i počne da vas boli glava“, objasnio je Elberling.

Azot-oksid je 300 puta potentniji i štetniji po okolinu od ugljen-dioksida. Količinu azot-oksida u izmetu naučnici objašnjavaju ishranom pingvina, koja se sastoji od krila i ribe i koja sadržava visoke nivoe azota, prenosi RTS.

Azot se oslobađa iz izmeta na tlu, a bakterije u zemljištu ga onda pretvaraju u azot-oksid.

Dok emisije azot-oksida u ovom slučaju nisu dovoljno velike da imaju uticaja na Zemljinu klimu, naša proučavanja doprinela su sticanju znanja o tome kako pingvinske kolonije utiču na neposrednu okolinu, što je veoma zanimljivo jer njihove kolonije počinju da se šire“, zaključio je Elberling.

Pročitajte i: Nestaju pingvini na Antarktiku

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *